Statul roman a votat impotriva listarii Hidroelectrica la Bursa de la Bucuresti, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor derulata saptamana trecuta, potrivit unei informari transmise de Fondul Proprietatea (FP), cel mai important actionar minoritar al companiei si totodata cel care a solicitat convocarea AGA.
Potrivit reprezentantilor FP, statul roman a votat impotriva listarii, avand in vedere ca Ordonanta de Guvern privind infiintarea Electra si Hidroenergetica este inca in vigoare, iar Hidroelectrica este implicata in litigii privind infiintarea celor doua companii care au fost demarate de Fondul Proprietatea si sindicate si care se afla inca pe rolul instantelor de judecata. Totodata, reprezentantii statului au sustinut ca Hidroelectrica detine o pozitie strategica in economie si prin urmare, o strategie de privatizare trebuie aprobata de catre Guvernul Romaniei.
Hidroelectrica face parte dintre companiile incluse in memorandumul de intelegere semnat cu FMI, prin care Ministerul Economiei (MECMA), actionarul majoritar al Hidroelectrica, dar si al Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare in aceste companii cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in sectorul energetic.
“Avand in vedere prevederile Scrisorii de Intentie a Fondului Monetar International (“FMI”), reprezentantii Statului Roman au solicitat Consiliului de Administratie elaborarea unei evaluari si intocmirea unui studiu de oportunitate in privinta listarii Hidroelectrica, pe care sa le prezinte actionarilor societatii”, se arata in informarea transmisa de FP.
Listarea Hidroelectrica ar urma sa fie introdusa pe agenda urmatoarei adunari generale extraordinare a actionarilor, imediat ce Guvernul va aproba strategia de privatizare.
Statul roman a votat “impotriva” si in ceea ce priveste modificarile aduse actului consitutiv al Hidroelectrica propuse de Fondul Proprietatea, motivand ca aceste modificari contin probleme legate de admiterea la tranzactionare a companiei si probleme legate de guvernanta corporativa a societatii. Totodata, consiliul de administraţie a aprobat o decizie in data de 08.09.2011 pentru angajarea unei societaţi de avocatura care va intocmi o opinie legala cu privire la modificarile propuse, opinie care nu a fost adusa la cunostinta OPSPI.
Oficialii FP spun ca statul a decis ca propunerile sa fie analizate in cadrul unei AGA viitoare, dupa primirea aprobarii preliminare din partea consiliului de administraţie. Acestia adauga insa cao astfel de aprobare nu este ceruta de lege si nu respecta principiile de guvernanţa corporativa. La baza acestei aprobari preliminare a consiliului de administratie va sta opinia legala ce urmeaza a fi intocmita de catre societatea de avocatura angajata.