Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Mobius vorbeste surprinzator de “suprasubscriere” la oferta Petrom si da un sfat pretios Guvernului: Oferiti un discount atractiv marilor investitori pentru a cumpara actiuni la companiile de stat, dar obligati-i sa tina actiunile cel putin un an!

Mobius vorbeste surprinzator de “suprasubscriere” la oferta Petrom si da un sfat pretios Guvernului: Oferiti un discount atractiv marilor investitori pentru a cumpara actiuni la companiile de stat, dar obligati-i sa tina actiunile cel putin un an!

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 18:08 25 Ian 2012 Modificat la 18:08 25 Ian 2012
Mobius vorbeste surprinzator de “suprasubscriere” la oferta Petrom si da un sfat pretios Guvernului: Oferiti un discount atractiv marilor investitori pentru a cumpara actiuni la companiile de stat, dar obligati-i sa tina actiunile cel putin un an!
Guvernul ar trebui sa vanda actiunile la companiile deja listate, cum este cazul Transelectrica sau Transgaz, cu un discount atractiv, dar ar trebui totodata sa oblige marii investitori sa nu vanda actiunile timp de un an de zile, este recomandarea pe care Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group si unul dintre cei mai cunoscuti investitori ai luni, o face autoritatilor inainte de  startul celei mai mari campanii de vanzari de actiuni pe Bursa derulata de statul roman.

“Fondurile noastre sunt interesate cu siguranta de aceste vanzari. Gaz-ul este foarte interesant, Transelectrica este interesanta. Ne uitam la ele pentru fondurile noastre”, a declarat azi Mark Mobius.

Statul va scoate la vanzare in acest an pachete de cate 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, urmate de pachete de cate 10% din Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, o misiune extrem de ambitioasa, mai ales dup ace anul trecut a esuat in vanzarea unui pachet de circa 10% din OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania.  Azi, oficialii statului au semnat contractul de intermediere a ofertei Transgaz cu consortiul format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Co. si BT Securities.

“Motivul pentru care oferta Petrom nu a avut succes este ca nu a fost organizata cum trebuie. Au fost multi investitori, mari investitori, care vroiau sa cumpere, dar procedurile, modul de transfer a actiunilor prin custozi nu erau puse la punct din cauza problemelor din Romania. Speram ca cu noile listari problemelor se vor rezolva.  Am avut chiar suprasubscriere pe Petrom, vroiau sa investeasca bani, dar nu s-a putut”, afirma Mobius, adaugand ca “pretul nu a avut nici o legatura” cu esecul ofertei.

Esecul ofertei Petrom a fost pus de autoritati pe seama conditiilor nefavorabile de piata si pe refuzul Guvernului de a accepta recomandarea intermediarilor de a vinde cu un discount mai mare. Pe de alta parte, alte critici s-au indreptat spre consortiul care a intermediat oferta, condus de o banca de investitii din Rusia, Renaissance Capital cu putina experienta pe pietele din Vest. In acelasi timp, brokerii locali insista de mai mult timp ca procedurile de tranzactionare pe piata romaneasca sunt mult mai dificile decat cele cu care investitorii straini sunt obisnuiti pe pietele lor si asta constituie o frana pentru atragerea de investitii de catre bursa de la Bucuresti.

Intrebat daca faptul ca de aceasta data una dintre cele mai mari oferte ale statului, cea de la Romgaz, a ajuns pe “mainile” gigantului american Goldman Sachs va constitui elementul –cheie penntru ca tranzactia sa aiba succes, Mobius a zambit larg, lasand sa se inteleaga ca deal-ul  “e ca si facut”.

“Trebuie sa fie cineva care are experienta internationala si expertiza”, a subliniat Mobius. El a adaugat totodata ca orice guvern cade in capcana de a alege cea mai ieftina oferta, in loc sa se uite la reputatia companiei, istoricul ei, dar acum crede ca autoritatile au realizat ca trebuie sa schimbe modul in care conduc aceste procese.

Mobius atrage totusi atentia ca si pretul este important, deoarece problema multor dintre aceste companii este ca au pierdut bani sau ca nu prea au facut profit.

“Oamenii se vor uita la active, care este costul de inlocuire a activelor Romgaz  de exemplu, si apoi care sunt perspectivele ca un nou management sa vina si sa imbunatateasca situatia.  Electrica are toate aceste contracte intermediare care valoreaza peste 600 milioane de euro. Ganditi-va la asta, 600 milioane de euro care imediat ar putea intra in companie. Asta inseamna ca imediat compania ar putea deveni substantial mai profitabila si daca am putea face asta, sa anulam aceste contracte, compania va deveni foarte profitabila”, a precizat Mobius.

De aceea, spune Mobius, multe calcule vor depinde de aceste lucruri, ceea ce insemna ca pretul va fi mai jos, initial.

"De regula, un discount ca 10% pentru marii investitori este foarte obisnuit in special pentru marii investitori. Se duc la oameni ca noi si spun: va dam un pachet mare la discount de 10% cu conditia sa nu vindeti timp de un an.  Trebuie sa ai o conditie ca asta, ceea ce da incredere altor investitori. Fildelity (unul dintre gigantii la nivel global in ceea ce priveste administrarea de bani – n.red), e acolo, Templeton e acolo sau un alt nume mare si au incredere”, spune Mark Mobius.  

El a adaugat ca pe marii investitori nu ii deranjeaza neaparat sa aiba guvernul ca actionar majoritar, atata timp cat managerii acelor companii sunt precoupati sa faca firmele profitabile.  

Citeste articolul integral pe Fin.ro

 

×
Etichete: Romgaz Petrom
x close