“Echipa noastra de negociere in tranzactia cu SIF-urile a fost formata din cinci – sase oameni”, a declarat in exclusivitate Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste si seful echipei de negociatori ai Erste pentru achizitia actiunilor BCR detinute de SIF-uri.
Wimmer a confirmat informatiile antena3.ro, publicate ieri, potrivit carora din echipa de negociatori face parte si Claudia Höller, despre care surse apropiate tranzactiei vorbesc ca fiind omul de incredere al lui Andreas Treichl, seful Erste.
“Claudia Höller face parte din echipa Erste care discuta achizitia actiunilor BCR de la SIF-uri. Ma ajuta in acest proces”, spune Wimmer. Acesta nu a dat detalii si despre ceilalti negociatori ai partii austriece. De asemenea, nu a dorit sa faca niciun comentariu privind pretul initial oferit de Erste in negocierile cu SIF.
Claudia Höller, 43 de ani, a fost responsabila intre 2002 si 2009 proiectele de achizitii ale grupului bancar austriac de la BCR din 2005, a bancii sarbesti Novosadska Banka in acelasi an, dupa ce in perioada 2002 - 2003 s-a ocupat de dosarul preluarii Rijecka Banka din Croatia. Ea lucreaza pentru Erste din 1998, iar acum este membru in Consiliul de Supraveghere al Ceska Sporitelna, subsidiara ceha a Erste.
Manfred Wimmer, 55 de ani, este insa omul care cunoaste cel mai bine dosarul BCR din echipa Erste, avand in vedere ca a condus echipa care a castigat licitatia din 2005, cand austriecii i-au invins in razboiul ofertelor pe portughezii de la Millennium.
Wimmer a detinut si pozitia de CEO interimar la BCR timp de sapte luni incepand cu 1 decembrie 2007, dupa care a revenit in centrala Erste de la Viena. Din septembrie 2008, face parte in calitate de CFO din boardul de conducere al grupului austriac.
La negocierile cu SIF-urile, Erste a fost asistat de catre avocatii de la firma Tuca, Zbarcea & Asociatii, cea mai mare de pe piata avocaturii de business dupa venituri. Sefii SIF-urilor nu au avut insa la negocieri avocati sau consultanti.
De asemenea, banca de investitii Rothschild a fost solicitata sa faca o evaluare independenta a termenilor tranzactiei printr-un asa numit fairness opinion.
Pentru raportul de evaluare, bancherii de la Rothschild au fost platiti de Erste si de SIF-uri, conform participatiei pe care fiecare o detine in BCR. Din datele facute publice, rezulta ca bancherii de la Rothschild au incasat 750.000 de euro, daca avem in vedere ca reprezentantii SIF Muntenia au precizat intr-un comunicat transmis Bursei de la Bucuresti ca va plati 45.000 de euro, partea aferenta pachetului de 6% din BCR pe care o detine.
Austriecii au facut o oferta de cash plus actiuni Erste pentru a prelua cele 30% din actiunile BCR, insa au anuntat acum doua zile incheierea unui acord de principiu cu numai patru din cei cinci sefi de SIF: Ioan Cuzman (SIF Banat Crisana), Mihai Fercala (SIF Transilvania), Petre Szel (SIF Muntenia) si Tudor Ciurezu (SIF Oltenia). Singurul care nu a semnat acest document pana acum este Costel Ceocea, seful SIF Moldova, care constant a cerut listarea BCR ori a vorbit de o valoare a BCR cu mult peste cea agreata acum de Erste cu ceilalti sefi de SIF, si anume de 1,78 mld. euro. Pentru 24,12% din BCR, pretul maxim pe care Erste l-ar suporta combinat in cash si actiuni ar ajunge la 519 mil. euro, valoare calculate in functie de media actiunii Erste in ultima luna, de 25,69 euro pe actiune.
Potrivit datelor prezentate de Erste, valoarea BCR corespunde unui multiplu de 1,26 aplicat capitalurilor proprii ale bancii, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), care corespunde unui multiplu de 1,86 in cazul standardelor romanesti de contabilitate (RAS).
Austriecii precizeaza ca multiplii aplicati in cazul bancilor din Romania sunt intre 0,8 si 1,3, sugerand ca in cazul BCR a fost ales un multiplu apropiat de nivelul maxim. In acelasi timp, Erste arata ca in cazul bancilor mari din Uniunea Europeana si Statele Unite, multiplul de evaluare aplicat capitalurilor proprii coboara sub 1, in timp ce in Europa Centrala si de Est este intre 0,5 si 0,8, exceptia de la regula fiind Polonia, unde acestia variaza intre 1,3 si 2 datorita unei pozitii mai puternice a sectorului bancar si a economiei in ansamblu.