Fondurile de pensii private obligatorii administrate de ING si Allianz Tiriac, cele mai mari de pe piata romaneasca, au cumparat puternic actiuni Fondul Proprietatea (FP) dupa listarea acestuia la Bursa, aceasta detinere ajungand sa fie cea mai importanta in portofoliul de actiuni al fondurilor la sfarsitul primului semestru.
Fondurile investesc 65-68% din active in titluri de stat emise in principal de statul roman. Fondul ING a cumparat si titluri de stat emise de guvernul maghiar si cel polonez. Acesta are si cea mai mare expunere pe actiuni, dintre fondurile de pe Pilonul II, plasand peste 16% din active in astfel de titluri, ceea ce inseamna o suma de circa 80 milioane de euro. Ambele fonduri au plasamente mai mari in actiuni decat in obligatiuni corporative, in care nu au investit decat 7-8% din active, preferand titlurile emise de banci. Al treilea fond ca marime de pe piata locala, Aripi administrat de Generali, a plasat 11,7% din active in obligatiunile emise de institutii de credit, precum grupul norvegian DnB NOR, UniCredit, Lloyds sau BCR.
ING Fond de Pensii, liderul pietei, cu active de peste 2 miliarde de lei (circa 500 milioane de euro), a cumparat actiuni FP in valoare de 41,9 milioane de lei (9,9 milioane de euro), ceea ce inseamna o pondere de peste 2% in activul total al fondului, mai mare de exemplu decat al carui plasament in obligatiuni corporative realizat de acest fond. Singura actiune care mai are o pondere de peste 1% in activul fondului ING este Banca Transilvania (TLV), in conditiile in care fondul are plasate circa 26 milioane de lei ( ? mil. euro) in actiunile acestei banci.
Al doilea fond de pensii private ca marime de pe piata locala, AZT Viitorul Tau administrat de Allianz Tiriac, a plasat la randul lui 29,6 milioane de lei (7 milioane de euro) in actiunile FP si similar cazului ING, aceasta investitie a ajuns cea mai mare din portofoliul de actiuni, cu o pondere de 2,36%. AZT Viitorul Tau avea in administrare active de 1,25 miliarde de lei (circa 300 milioane de euro), dupa prima jumatate a anului.
Listarea Fondului Proprietatea, la sfarsitul lunii ianuarie, a fost considerate cel mai important eveniment de pe piata de capital, fondul devenind imediat cel mai tranzactionat emitent de la Bursa din Bucuresti, cu o valoare medie a tranzactiilor de 6 milioane de euro. Lichiditatea ridicata, alaturi de subevaluarea fata de activele nete, a fost si principalul atu al FP in a atrage fondurile de investitii, care de regula au probleme in a investi pe piata romaneasca, din cauza dimensiunii reduse a acesteia.
Pretul actiunilor FP a scazut insa in mod constant de la listare, valoarea de la finele semestrului fiind cu peste 17% mai redusa fata de ultimul pret din prima zi de tranzactionare la Bursa, pe 25 ianuarie.
Fondurile de pensii investesc pe termen lung, astfel ca evolutiile pe parcursul a cateva luni nu sunt atat de importante pentru ele. De altfel, analistii spun ca scaderea puternica inregistrata de FP dupa listare nu s-a datorat valorii intrinseci a Fondului, ci presiunii la vanzare pusa de speculatorii care au cumparat actiunile de pe piata “gri” si de fostii proprietari care au reinceput sa primeasca actiuni in ultimele luni.
Un alt fond mare de pe piata locala, Aripi administrat de Generali, nu a cumparat insa deloc actiuni FP, mizand in schimb pe actiunile SIF-urilor. Fondul Generali a plasat in actiuni 14,6% din active, ocupand al doilea loc in acest clasament, dupa fondul ING. Cea mai importanta detinere in portofoliul de actiuni al fondului Aripi este investitia in actiuni SIF Oltenia (SIF5), cu o pondere de 1,37%, urmata de OMV Petrom (1,35%), SIF Moldova (1,22%) si SIF Banat-Crisana (0,89%).
Cele trei fonduri sunt principalii jucatori din aceasta industrie, cu active cumulate de 900 milioane de euro, insemnand 70% din activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii. Fondurile ING, Allianz Tiriac si Generali administreaza “pensiile” a 3,5 milioane de romani din totalul de 5,3 milioane care contribuie la Pilonul II.
Activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii au atins 5,37 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la sfarsitul primului semestru, in crestere cu cu 24% fata de sfarsitul lui 2010.
Pe piata romaneasca sunt noua fonduri de pensii private obligatorii, alaturi de cele de la ING, Allianz Tiriac si Generali, fiind fondurile Alico (cu active de 90 milioane de euro), Pensia Viva (administrat de AVIVA – are active de 84,5 milioane de euro), Eureko (70,3 milioane de euro), BCR (66,5 milioane de euro), Vital (administrat de AEGON, active de 34,2 milioane de euro si BRD (31,9 milioane de euro).