Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Erste nu lasa nimic neacoperit in deal-ul anului: S-a intalnit si cu actionarii SIF-urilor ca sa-i convinga ca oferta pentru BCR este buna

Erste nu lasa nimic neacoperit in deal-ul anului: S-a intalnit si cu actionarii SIF-urilor ca sa-i convinga ca oferta pentru BCR este buna

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 12:46 19 Sep 2011 Modificat la 12:46 19 Sep 2011
Erste nu lasa nimic neacoperit in deal-ul anului: S-a intalnit si cu actionarii SIF-urilor ca sa-i convinga ca oferta pentru BCR este buna
Oficialii Erste Group s-au intalnit la finele saptamanii trecute cu cei mai importanti actionari ai SIF-urilor pentru  a-i convinge ca oferta facuta acestor societati, in schimbul actiunilor de la BCR, este una in care ambele parti au de castigat.

La intalnirea derulata pe 16 septembrie incepand cu ora 12:30 la hotelul Radisson din Bucuresti, dupa conferinta de presa organizata mai devreme in aceeasi locatie, au participat reprezentanti ai fondurilor de pensii, ai fondurilor mutuale, dar si Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de la Bucuresti.

Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Group si cel care a condus negocierile cu SIF-urile, a prezentat detaliile tehnice ale ofertei dupa care a luat intrebarile de la investitorii prezenti.

“Nu-mi dau seama daca a fost o intalnire pentru a ne convinge sa acceptam deal-ul sau pur si simplu pentru a ne informa. Discutiile propriu-zise au durat circa 5 minute. Presupun ca lumea era multumita de deal si nu au fost intrebari”, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent, unul dintre investitorii in SIF-uri.

El spune ca nu si-a schimbat parerea in urma acestei intalniri, considerand ca oferta este buna, dar ar fi fost multumit cu o oferta mai buna si SIF-urile ar fi putut obtine mai mult.

Nicolae Pascu crede ca tranzactia se va face “fara probleme”.

“Din cate mi-am dat seama, majoritatea sunt multumiti cu oferta asta. Eu cred ca deal-ul e ca si facut”, a spus acesta.

Una dintre putinele intrebari adresate sefilor Erste de catre investitori a vizat diferenta dintre oferta facuta SIF-urilor si cea adresata celorlalti actionari minoritari, care este mai buna decat ce au obtinut cele patru societati de investitii financiare.

“Intrebati fiind de diferenta dintre oferta facuta salariatilor si cea pentru SIF-uri, raspunsul a fost ca salariatii nu au participat la negocieri, motiv pe care eu unul nu-l consider ca fiind unui serios”, a precizat Cristian Dutescu, managing partner al societatii de avocatura
Dutescu&Asociatii, care reprezinta interesele fondurilor americane Firebird.

Patru dintre SIF-uri au semnat un acord de principiu cu austriecii pentru a primi cash si titluri Erste in schimbul actiunilor de la BCR, intr-o tranzactie cu o valoare de 435 milioane de euro. Singura care nu este parte din acest deal este SIF Moldova, dar si aceasta are timp sa accepte conditiile ofertei pana la AGA de la sfarsitul acestei saptamani.

Trei dintre SIF-uri au convocat AGA pentru aceasta luna, la solicitarea unui grup de actionari, care cerusera initierea demersurilor pentru listarea BCR. 

“SIF-urile nu au primit oferta ferma din partea Erste decat dupa convocarea AGA. In aceste conditii, ar trebui sa mai convoace o AGA pentru aprobarea conditiilor ofertei. Asa daca trebui daca se tot vorbeste de guvernanta corporativa”, spune Cristian Dutescu. 

Singura SIF care a convocat o AGA pentru aprobarea expresa a conditiilor ofertei a fost SIF Transilvania, ea fiind si singura societate din grupul celor cinci care poate intruni cvorumul necesar pentru derularea unei Adunari Generale Extraordinare, deoarece a putut modifica actul constitutiv in 2009, iar acum are nevoie de o cincime din actionarii cu drept de vot (la a doua convocare), hotararile putand fi luate cu majoritatea voturilor actionarilor prezenti. In cazul celorlalte SIF-uri, este nevoie de prezenta a cel putin jumatate dintre actionari, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social.

SIF Transilvania a cerut convocarea AGEA pentru a putea face intreaga tranzactie pe parcursul unui singur exercitiu financiar. Celelalte SIF-uri nu pot face deal-ul decat in etape, deoarece este nevoie de aprobarea actionarilor pentru a instraina active care reprezinta mai mult de 20% din valoarea totala a activelor imobilizate minus creantele.

De aceea, SIF-urile, si implicit, Erste nici nu au nevoie de aprobarea actionarilor acestor societati pentru a se putea face tranzactia, dar trebuie totusi sa se asigure ca nu o vor bloca. Daca ar vota mandatarea consiliului de administratie pentru a cere listarea, automat s-ar bloca si deal-ul cu Erste Group. Situatia este insa delicata pentru actionarii SIF-urilor, deoarece austriecii au nevoie de o intelegere cu o singura SIF pentru a evita listarea BCR.

Actionarii SIF-urilor spun ca cele cinci societati au “pierdut” pentru ca nu au stiut sa aibe o pozitie comuna pe cel mai important subiect pentru portofoliul acestora.  

“Mie mi se pare ca pretul ofertei este mic, iar asta arata ca negocierile trebuia sa fie facute in comun. Marea greseala a SIF-urilor a fost ca nu au avut o pozitie comuna”, afirma Cristian Dutescu.

La fel ca si alti reprezentanti ai investitorilor, Dutescu subliniaza ca acordul semnat in 2009 pentru amanarea listarii BCR a fost net favorabil austriecilor, iar SIF-urile trebuia de atunci sa negocieze mult mai ferm, mai ales ca aveau un atu in important: Erste ar fi facut tot posiblul pentru a evita listarea BCR.

“Acum este foarte bine ca ne-au invitat la prezentarea ofertei, dar era mai bine sa se faca un dialog transparent dinainte”, a punctat Dutescu.
Potrivit lui Nicolae Pascu, intalnirea de vineri a aratat in mod clar: termenii intelegerii sunt acestia, tranzactie se va face, acum nu se mai poate face nimic.

“Acum trebuie sa urmarim ce facem Erste, daca creste sau scade. Daca Erste cade, cad si SIF-urile si invers, avand in vedere ca practic 50% din activele SIF-urilor o sa fie reprezentata de participatia de la Erste”, a subliniat Pascu.

Azi, la Bursa, actiunile SIF-urilor, inregistreaza scaderi de peste 3%, in conditiile in care Erste Group scade la bursa din Viena cu aproape 5%.
 
 

×
x close