Romania are in prezent ratingul acest rating, care inseamna practic un risc acceptabil pentru investitii, din partea Fitch si Moody’s, in timp ce Standard & Poor’s mentine inca ratingul la nivelul “junk”.
“Cel mai bine cand statul va iesi cu urmatoarele oferte pe Bursa ar fi sa fie intr-un teritoriu in care sa avem rating de investment grade de la principalele agentii. Acest lucru este valabil in special pentru oferta Petrom, o companie care reprezinta poate cel mai bine din punct de vedere al investitorilor potentialul economiei romanesti”, a declarat Dragos Neacsu.
Oferta Petrom, care la valoarea de circa 500 milioane de euro ar fi fost cea mai mare tranzactie din istoria Bursei de la Bucuresti, a esuat in aceasta vara, dupa ce statul si intermediarii nu au reusit sa gaseasca suficienti cumparatori pentru pachetul de 9,84% pe care l-au scos la vanzare. Statul a anuntat ca va relua oferta cel mai probabil in primul trimestru al anului viitor.
“Nu putem spune ca a fost un singur motiv pentru care ofera Petrom a esuat, un singur raspuns universal valabil. Cu certitudine, timing-ul a fost unul foarte ambitios. Era mai util sa existe o amanare pentru toamna. Cred ca piata ar fi inteles asta si nu ar fi fost problem. Noi ca investitori am fi inteles asta”, a spus Neacsu, care a adaugat ca fondurile pe care le administreaza au subscris in cadrul ofertei.
Erste Asset Management are sub administrare active de 635 milioane de euro, detinand aproape o treime din piata romaneasca de administrare de fonduri. Principalele investitii in actiuni ale fondurilor administrate de Erste AM sunt in actiunile mari de la Bursa, precum Fondul Proprietatea, grupul SIF-urilor, Petrom si BRD.
“Asteptarile noastre pentru viitor, ca si ale celorlalti administratori, sunt legate de cresterea free-float-ului pentru actiunile existente si de noile listari”, a spus Neacsu.
Statul pregateste in prezent vanzarea pe Bursa a unor pachete suplimentare de actiuni Transelectrica si Transgaz, ambele tranzactii fiind asteptate pana la sfarsitul acestui an.
Seful Erste AM considera ca nu este exclus ca cele doua oferte sa “prinda” Romania cu ratingul imbunatatit si din partea Standard & Poor’s, in conditiile in care o delegatie a agentiei va veni in toamna pentru o evaluare.
“Nu as scoate din calcul ca aceasta vizita se poate solda cu o imbunatatire a ratingului. Sunt sanse pentru a obtine investment grade pana la sfarsitul acestui an”, afirma Dragos Neacsu. El spune chiar ca tranzactiile pe care le pregateste statul pot ajuta la obtinerea unui rating mai bun, deoarece de multe ori ratingul unor tari a fost imbunatatit tocmai de “iminenta unor iesiri pe piata de capital”. O decizie favorabila din partea S&P ar putea fi sustinuta de evolutia indicatorilor macro si de “ponderarea” unor elemente care tin de riscul politic.
Nervozitate pe piete in absenta unor decizii concrete
Chiar daca isi va recapata calificativul de “investitie sigura”, Romania nu va fi insa la adapost de turbulentele de pe pietele internationale.
“Garantii nu mai exista. State pe care le credeam intangibile vedem ca au mari probleme. Ratingul nu ne va da garantii, dar ne va da posibilitatea sa ne diferentiem. Cand este panica, cand este frica, toate activele se duc in jos, mai putin cele care sunt considerate de refugiu. Revenirea insa se face diferentiat si este esential sa ai o capacitate de a proiecta o perceptie mai buna”, a precizat Neacsu.
In acest context, nu este o tragedie ca oferta Petrom nu s-a facut pana la capat, atata timp cat cei care au fost responsabili de ea au tras invatamintele necesare legat de ce a mers bine si ce nu.
“Sper sa vedem o mai mare flexibilitate la ofertele urmatoare. La Transgaz (oferta initiala derulata de statul roman la sfarsitul lui 2007 – n.red), s-a vazut ca o flexibilitate ar fi fost necesara, in conditiile in care oferta a fost suprasubscrisa de 28 de ori”, a mentionat seful Erste AM.
Acesta ar vrea la ofertele urmatoare ca si micii investitori sa fie mai bine “mobilizati”, lucru care nu s-a intamplat in cazul ofertei Petrom.
“Daca ar fi sa fac un repros intermediarilor acesta ar fi ca nu au implicat toate retelele bancare mari. Retailul nu a fost mobilizat la Petrom si ar fi fost un pas intelept sa implice toate retelele mari, deoarece doar astfel de oferte pot crea dimensiunea pietei, in absenta unor companii private mari care sa vina pe Bursa. Insa pentru asta trebuie sa calci peste orgolii, un lucru mai greu de facut in Romania”, spune Dragos Neacsu.
Presedintele Erste AM considera ca starea de nervozitate care domina in aceste momente pietele de actiuni va mai continua pana cand nu vor vorbi “faptele”.
“Pietele in momentul de fata cu toti actorii implicati, speculatori, fonduri de pensii, fonduri mutuale, toti la un loc au o nervozitate pentru ca acum domina aceste discutii foarte sofisticate pe tot felul de idei despre restructurarea modului de guvernare la nivel european , o zona euro, doua zone euro, iesirea unor state din zona euro. Toate aceste sunt teorii importante despre restructurarea statului si nici una dintre ele nu este singurul raspuns universal valabil. Mi-e greu insa sa spun ca in aceasta explozie informational regasim statura unor oameni de stat care sa ia decizii. Pana nu se vor lua decizii si se va tot discuta vom avea nervozitate, volatilitate, cate un fragment de stire negative va da un impuls pietelor, pentru ca este mai usor sa dai un impuls in jos decat in sus”, a comentat Neacsu.
De aceea, adauga el, este important ca Romania sa fie prezenta pe pietele financiare, mai ales cu bonduri guvernamentale, pentru ca investitorii sa fie la curent cu situatia economiei locale.
O alta perspectiva pentru Fondul Proprietatea, dupa 2012
Dragos Neacsu spune ca investitorii au in general putine informatii despre Romania asa cum s-a vazut si in road-show-ul in care a mers in primavara cu Fondul Proprietatea si cu Bursa de la Bucuresti la Londra, unde investitorii asiatici de exemplu aveau zero informatii despre piata romaneasca.
“Acest lucru are legatura cu faptul ca nu am fost un emitent constant de datorie suverana pe pietele importante de capital. De aici incepe totul. E foarte greu sa vii sa vorbesti despre o actiune, daca investitorii nu stiu tara respective”, a precizat Neacsu.
El recomanda in acest context administratorilor si actionarilor Fondului Proprietatea sa nu se grabeasca cu listarea la Varsovia, considerand ca ar trebui mai intai sa testeze interesul si pe alte piete.
“Din punct de vedere al listarii pe o alta piata nu as merge pe o singura mana. Si Londra poate fi o tinta, desi e posibil sa fie prea devreme. Honk Kong e o zona interesanta, de care vorbeau si administratorii de la Templeton la inceput. Dar trebuie sa mergi acolo, sa fii in road show, sa vezi daca exista o perceptive pentru tine cat de cat sau daca trebuie sa o iei de la zero. Trebuie sa fii bine pregatit, sa evaluezi atat plusurile si minusurile de pe fiecare piata”, a mai spus seful Erste AM.
Potrivit acestuia, si Fondul Proprietatea este afectat de faptul ca Romania nu are in prezent rating de investment grade, deoarece multe fonduri nu au voie sa investeasca in active din tari care au rating speculativ.
“Fondurile de pensii, dar si cele mutuale, din statele OECD doar intr-o mica masura pot sa aiba acum expunere pe FP”, spune Neacsu. El considera ca scaderile pe care le-au suferit actiunile FP de la listarea pe Bursa au fost cauzate in principal de presiunea pusa de pachetele de actiuni care au venit in piata pe fondul despagubirilor facute de statul roman.
“Este nevoie de 1-2 ani la Fondul Proprietatea pentru a se contura profilul acestuia. Avand in vedere ca participatia statului se va reduce pana la sfarsitul acestui an, incepand cu 2012 putem vedem o cu totul alta perspectiva pentru Fondul Proprietatea”, a conchis Dragos Neacsu.