Numarul investitorilor activi la Bursa de la Bucuresti a scazut dramatic in septembrie, doar 2.800 de romani persoane fizice realizand o tranzactie de cumparare, un minim din 2005 de cand au inceput sa fie inregistrate date privind investitorii care tranzactioneaza actiuni pe piata romaneasca.
In 2008, cand s-a declansat criza financiara in Statele Unite, iar principalele actiuni romanesti au pierdut in medie 75%, numarul romanilor care facusera cel putin o tranzactie de cumparare scazuse pana la 3.800 de persoane in decembrie 2008, dar si-a revenit ulterior depasind pragul de 7.000 pe parcursul anului urmator.
Accentuarea crizei si extinderea ei in Europa a continuat sa indeparteze investitorii de Bursa, numarul investitorilor coborand din nou pana aproape de 3.000 de persoane in iulie in acest an.
Datele privind numarul de investitori activi sunt influentate de faptul ca o parte dintre acestia tranzactioneaza pe conturi globale, in cadrul unui astfel de cont fiind cuprinsi mai multi investitori, insa brokerii spun ca numarul acestora este relativ redus si nu influenteaza semnificativ statistica.
“Este socant de putin. Dupa o perioada asa prelungita de evolutii dezamagitoare, investitorii au obosit sa spere si asteapta sa se intample ceva concret”, a comentat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, societate de brokeraj care lucreaza in special cu investitori persoane fizice.
Potrivit lui Pasol, unii dintre investitorii si-au restrans puternic activitatea pe Bursa, in timp ce altii chiar au iesit complet din piata. Actiunile principale de la Bursa din Bucuresti au pierdut peste 20% in trimestrul al treilea al anului, incheind practic cea mai slaba perioada din ultimii trei ani, dinainte de izbucnirea crizei. De la inceputul anului, indicele BET-FI, care urmareste evolutia Fondului Proprietatea si a SIF-urilor, are o pierdere de peste 25%, dupa ce nici anul trecut nu reusise o evolutie buna, pierzand 8%.
“Nu vad neaparat pe termen scurt o speranta, dar atunci cand se va contura un trend clar de crestere vor reveni si investitorii”, considera brokerul de la Intercapital.
In 2007, anul de varf al Bursei, peste 10.000 de investitori trazactionau actiuni, iar atunci cand erau evenimente deosebite, cum a fost cazul ofertei publice initiale (IPO) de la Transgaz, numarul acestora ajungea la 20.000. Statul a incercat sa vanda in acest an, in iulie, un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), printr-o tranzactie de circa 500 milioane de euro, cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, ar fi trebuit inclusiv sa aduca investitori noi in piata. Tranzactia a fost insa complet neinteresanta pentru investitorii mici, in conditiile in care statul nu a oferit un discount decat de sub 3% fata de pretul de la Bursa. Oferta a esuat in final, intermediarii si statul nereusind sa gaseasca nici suficienti investitori institutionali care sa cumpere actiunile.