Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum vad managerii de la Templeton primul an de la preluarea administrarii Fondului Proprietatea

Cum vad managerii de la Templeton primul an de la preluarea administrarii Fondului Proprietatea

Catalin Ciocan
5 minute de citit Publicat la 15:33 28 Sep 2011 Modificat la 15:33 28 Sep 2011
Cum vad managerii de la Templeton primul an de la preluarea administrarii Fondului Proprietatea
La un an de la preluarea administrarii Fondului Proprietatea (FP), oficialii grupului Franklin Templeton considera ca viitorul Fondului este “promitator” avand in vedere planurile Guvernului de a vinde din actiunile detinute la companiile de stat si de a aduce manageri profesionisti la acestea.

Managerii de la Templeton au atras in repetate randuri atentia statului roman pentru a lista companiile din portofoliul FP, in conditiile in care aceste listari ar fi principalul “driver” de crestere pentru Fondul Proprietatea.

„Fondul Proprietatea a progresat mult din septembrie 2010 cand Franklin Templeton a preluat rolul de manager de investitii si unic administrator al acestui mandat. (...) Fondul este acum listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si este cel mai vizibil si mai lichid emitent de pe piata romaneasca, atragand atentia unui numar semnificativ de investitori institutionali”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.  

„Viitorul Fondului arata promitator, mai ales in contextul in care Guvernul intentioneaza sa creasca eficienta si transparenta companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare si numirea unor echipe de manageri profesionisti. Credem cu fermitate ca angajamentul Guvernului de a duce aceste planuri la indeplinere va ajuta semnificativ la cresterea valorii companiilor din portofoliu si va da un impuls sanatos economiei Romaniei”, a adaugat Mobius.

Peste 60% din portofoliul FP este in active nelistate, mai exact in unele dintre cele mai mari companii controlate de statul roman (Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica si alte companii energetice). Fondul a cerut de altfel convocarea AGA la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pentru a se aproba listarea acestora la bursa, dar s-a lovit de un prim esec, statul roman votand impotriva listarii Hidroelectrica, la Adunarea Generala de saptamana trecuta.  

Administratorii FP spun ca se vor concentra in continuare pe colaborarea cu Guvernul pentru implementarea unor masuri care sa duca la cresterea valorii pentru actionari.

„Avem un numar de initiative pe care vrem sa le realizam pe termen mediu, printre care: explorarea potentialului unei listari secundare la Bursa din Varsovia; propunerea eliminarii restrictiilor de vot pentru actionarii Fondului; colaborarea stransa cu Guvernul in calitate de actionar majoritar al companiilor din portofoliu pentru implementarea masurilor necesare care vizeaza cresterea valorii pentru actionari, de exemplu prin impunerea unor preturi corecte de piata si reducerea costurilor conexe la unele dintre cele mai importante companii din portofoliu; continuarea cooperarii cu BVB si CNVM pentru alinierea pietei din Romania la practicile internationale (de exemplu, incurajarea implementarii conturilor globale pentru mai multi emitenti si accesul mai facil pentru investitorii internationali). Privim cu incredere catre un nou an marcat de succes in cresterea valorii Fondului pentru actionarii nostri”, afirma Greg Konieczny, managerul de fond al FP si cel care conduce biroul din Bucuresti al Franklin Templeton.   

In pofida masurilor intreprinse de Templeton, actiunile Fondului Proprietatea au avut o evolutie slaba dupa listarea la bursa la sfarsitul lunii ianuarie. Titlurile se tranzactioneaza in prezent cu circa 30% sub ultimul pret inregistrat in prima sedinta de tranzactionare la Bursa.

Care sunt realizarile in primul an de mandat la FP in opinia Franklin Templeton:
·        
  • Listarea cu succes a Fondului Proprietatea la BVB pe 25 ianuarie 2011, in termenul scurt impus, la aproximativ 4 luni de la preluarea managementului Fondului, un moment istoric pentru piata de capital din Romania.
  • Fondul Proprietatea a devenit rapid cea mai vizibila si lichida actiune de la BVB cu o valoare medie zilnica a tranzactiilor de 25 milioane de lei, reprezentand 52% din valoarea medie zilnica a tranzactiilor la BVB, cu peste 8 miliarde de actiuni tranzactionate la BVB in primele 8 luni (echivalent a aproximativ 60% din capitalul Fondului), iar valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 4,3 miliarde de lei).
  • O crestere a Valorii Activului Net (VAN) a Fondului de 6% cumulativ de la 31 decembrie 2010 pana la 31 august 2011.
  • Protejarea drepturilor actionarilor Fondului Proprietatea. Franklin Templeton a fost un sustinator vocal al actionarilor, in numele Fondului, in privinta deciziilor considerate a fi in detrimentul interesului pe termen lung al actionarilor Fondului: Litigiul in curs impotriva donatiei Romgaz; Blocarea planului de creare a celor doi „campioni energetici”, Convocarea adunarilor generale ale actionarilor la Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru solicitarea aprobarii listarii celor doua companii la BVB.
  • Imbunatatirea guvernantei corporative la companiile din portofoliu si monitorizarea continua a managementului companilor de stat asigurand: reprezentare in Consiliile de Administratie a 18 companii din portofoliu, precum si numirea cu succes a unui numar de 15 membri independenti in companii, care impreuna reprezinta un total de peste 75% din VAN-ul Fondului; participarea la peste 360 de adunari generale ale actionarilor la 82 de companii si la mai mult de 107 sedinte ale Consiliilor de Administratie.
  • Continuarea unui dialog cu Guvernul Romaniei si institutiile internationale cu scopul de a imbunatati eficienta, profitabilitatea si competitivitatea companiilor din portofoliul Fondului. Drept rezultat, Fondul sustine planul Guvernului de a numi un management profesionist si de a lista la bursa participatii minoritare la companiile de stat.
  • Colaborarea stransa cu BVB si CNVM, autoritatea de reglementare a pietei de capital, pentru imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare prin introducerea conturilor globale, ceea ce face din Romania o destinatie mai accesibila pentru investitii.
  • Reluarea platii dividendelor catre actionari pentru anii financiari 2008, 2009 si 2010 insumand 1,532 miliarde de lei.
  • Promovarea Fondului Proprietatea si a Romaniei in randul investitorilor institutionali straini prin organizarea a peste 250 de intalniri bilaterale in cadrul a sapte road-show-uri de promovare internationala si conferinte in peste 15 tari. Activitatile promotionale au rezultat in modificari semnificative in structura actionariatului: 33,73% din Fond este detinut acum de investitori institutionali straini
  • Conceperea si implementarea programului de rascumparare cu scopul de a returna valoare catre actionari. Un numar de 225,9 milioane de actiuni au fost rascumparate pana la data de 23 septembrie 2011, echivalent a 1,7% din capitalul social al Fondului, la un pret mediu de 0,5043 lei, pentru care s-au platit 113,7 milioane de lei (aproximativ 95% din fondurile disponibile).
  • Administrarea activa a Fondului Proprietatea in momente de volatilitate crescuta, prin adaugarea de expunere pe unele sectoare noi, precum cel bancar, si cresterea expunerii pe sectoarele de aluminiu si ingrasaminte chimice.
  • Vanzarea unor companii mai mici la preturi peste evaluarea lor in VAN-ul Fondului.
  • Imbunatatirea semnificativa in comunicarea si transparenta catre actionari si publicul larg prin activitati continue precum rapoarte catre bursa, conferinte de presa, intalniri cu investitorii si un continut imbunatatit al paginii de internet, care acum include informatii relevante despre primele 20 de detineri ale Fondului, reprezentand aproape 90% din VAN.
  • ×
    x close