Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cele trei semne de intrebare pentru viitorul Bursei: noul director general, prioritatile si strategia pe termen lung. Cum raspunde unul dintre oamenii noii puteri de la Bursa din Bucuresti

Cele trei semne de intrebare pentru viitorul Bursei: noul director general, prioritatile si strategia pe termen lung. Cum raspunde unul dintre oamenii noii puteri de la Bursa din Bucuresti

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 17:16 10 Ian 2012 Modificat la 17:16 10 Ian 2012
Cele trei semne de intrebare pentru viitorul Bursei: noul director general, prioritatile si strategia pe termen lung. Cum raspunde unul dintre oamenii noii puteri de la Bursa din Bucuresti
Viitorul apropiat pentru Bursa de la Bucuresti (BVB) este strans legat de succesul ofertelor la companiilor de stat, considera Valerian Ionescu, seful departamentului pe piata de capital din cadrul BCR si unul dintre noii administratori ai Bursei alesi ieri de actionari.
 
“Reprezentantii si angajatii BVB vor trebui sa isi directioneze efortul spre succesul acestor oferte”, afirma Ionescu.
 
Guvernul a anuntat pentru acest an un program foarte ambitios de vanzari pe Bursa, care daca va fi respectat ar trebui sa tina in “priza” brokerii tot anul. Pe “hartie”, anul ar incepe cu  oferta de la Transelectrica, prin care statul vrea sa vanda 15% din actiuni si s-ar incheia cu vanzarea a 10% din Nuclearelectrica, potrivit calendarului anuntat de oficialii Ministerului Economiei.
 
Vanzarea unor pachete de actiuni la companiile de stat ar trebui sa impulsioneze piata de capital locala, inclusiv prin atragerea de noi investitori la Bursa.
 
“In privinta investitorilor sunt doua linii majore: simplificarea impozitarii persoanelor fizice si eliminarea barierelor in calea investitorilor institutionali straini, in special a celor care utilizeaza agenti custode. Astea sunt lucrurile care trebuie rezolvate in scurt timp. Restul tin de strategia pe care o va aproba Consiliul impreuna cu conducerea executive”, a precizat Valerian Ionescu.
 
Ionescu a fost ales ieri de actionari in functia de administrator al Bursei, el facand parte din grupul care a cerut revocarea vechiului consiliu. Alaturi de Ionescu, in noul CA a mai fost ales de la BCR si Lucian Anghel, economistul-sef al bancii, care a fost votat si in functia de presedinte.  BCR si implicit grupul austriac Erste ar urma astfel sa aiba doi oameni in CA-ul BVB, bucurandu-se totodata de sprijinul si altor membri, ceea ce le va conferi majoritatea la varful conducerii Bursei.
 
Noii administratori trebuie sa aleaga in perioada urmatoare si un nou director general, avand in vedere ca fostul CEO, Valentin Ionescu, fusese concediat la sfarsitul anului trecut, iar responsabilitatile lui au fost preluate doar interimar de directorul general adjunct, Alin Barbu.
 
“Este decizia Consiliului si se va realiza printr-o procedura transparenta. Sunt convins ca vor fi candidati de calitate pentru aceasta pozitie”, a mentionat Ionescu.
 
Consiliul de administratie va defini totodata strategia pe termen lung a Bursei, iar aici ramane de vazut in ce directie vor opta, in conditiile in care pana acum brokerii locali preferasera sa creasca singuri piata, fara insa a avea rezultate deosebite.
 
“Bursa trebuie intai sa se consolideze, sa se dezvolte si sa se transforme suficient. Abia dupa asta ne-am putea gandi la cooperari cu alte Burse. Cred intr-o cooperare, dar nu cred ca trebuie sa consumam energii acum pe aceasta tema”, afirma Valerian Ionescu.
 
Noii administratori ai Bursei trebuie sa fie validati de CNVM inainte de a-si intra in atributii. Alaturi de Lucian Anghel si Valerian Ionescu de la BCR, actionarii Bursei i-au mai ales ieri pe Matjas Schroll, directorul executiv al biroului din Viena al grupului Templeton Emerging Markets, Adi Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, Narcisa Oprea, partener in cadrul societatii de avocatura Schoenherr si Asociatii,  Robert Pana, consilier juridic in cadrul societatii de brokeraj Swiss Capital (fosta KBC Securities), la care se adauga si  Stere Farmache, prim vicepresedintele Alpha Bank si Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, care au reusit sa-si pastreze functiile de administratori.
 

×
Etichete: BCR bursa
x close