Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cel mai “batran” sef de SIF: Am rezistat la trei tentative de preluare ostila. Nu eu, ci tinerii ar trebui sa fie ingrijorati de pragul de 5% la SIF-uri

Cel mai “batran” sef de SIF: Am rezistat la trei tentative de preluare ostila. Nu eu, ci tinerii ar trebui sa fie ingrijorati de pragul de 5% la SIF-uri

Catalin Ciocan
5 minute de citit Publicat la 18:20 10 Noi 2011 Modificat la 18:20 10 Noi 2011
Cel mai “batran” sef de SIF: Am rezistat la trei tentative de preluare ostila. Nu eu, ci tinerii ar trebui sa fie ingrijorati de pragul de 5% la SIF-uri
Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), spune ca societatea pe care o conduce a rezistat pana acum la trei tentative de preluare ostila,  iar la varsta lui nu-si mai face probleme din cauza unei eventuale majorari a pragului de detinere de la 1% la 5%, care in opinia lui, ar veni tot din partea unor grupuri de presiune si ar trebui sa ingrijoreze mai degraba pe cei tineri, in conditiile in care SIF-urile sunt printre “ultimele societati nepraduite” din Romania.

“SIF Banat-Crisana a depasit a treia faza de preluare ostila. Iar prima data, cand 150 de persoane fizice din Cehia si Slovacia se <nimerisera> sa cumpere actiuni si sa le vanda apoi la 150 de persoane fizice si juridice din Slovenia, m-am intalnit cu reprezentantii lor si credeau ca totul este de vanzare in Romania, inclusiv persoanele”, afirma Cuzman.

Principala lupta vizibila dusa pana acum de seful SIF1 a fost in 2009 cand mai multe nume grele din business-ul local, Horia Ciorcila, presedintele si principalul actionar al Bancii Transilvania, Octavian Radu, proprietarul RTC Holding, si bancherii de investitii Doru Lionachescu si Andrei Diaconescu, de la Capital Partners, alaturi de Daniel Tepes, proprietarul societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, au incercat sa preia conducerea consiliului de administratie.  

Cuzman a reusit atunci sa reziste atunci “atacului” suspendand drepturile de vot ale mai multor actionari pe motiv ca actioneaza in mod concertat.  

Cel mai puternic “asalt” insa va veni, probabil, daca proiectul de lege care prevede majorarea pragului la SIF-uri va trece de Parlament. Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, a dat un vot pozitiv proiectului in aceasta saptamana, iar in perioada urmatoare este asteptat votul final din plenul Camerei.

“Pe mine ce ma ingrijoreaza este ca problematica pragului de la SIF-uri a fost discutata in grupurile parlamentare si eu nu cred ca ele sunt edificate asupra a ceea ce inseamna asta. Este o chestiune destul de complexa. Eu am fost  la comisia de specialitate din Camera si doar doua persoane intelegeau despre ce e vorba. Daca decizia se ia in grup parlamentar, nu e in regula. Intr-o discutie cu d-na presedinte a
Comisiei de buget-finante mi-a spus  ca ne va chema si pe noi la audieri ca sa ne spunem punctul de vedere. Si nu ne-a mai chemat. Sunt grupuri de presiune, asta e clar”, spune Cuzman.

Brokerii si investitorii au acuzat de-a lungul timpului ca existenta unui prag de detinere la SIF-uri au permis sefilor SIF, unii dintre ei in functie inca de la infiintarea acestora, sa conduca societatile dupa bunul plac, uneori, in detrimentul actionarilor.

“Toata lumea spune ca sefii SIF-urilor tin cu dintii de scaune. Dar doar doi dintre presedintii de la inceput mai sunt in functie acum, eu si Mihai Fercala. Iar consiliile de administratie s-au schimbat in mod constant . Eu am in consiliu acum trei persoane foarte tinere”, spune, in replica, Ioan Cuzman.

Seful SIF1 a adaugat ca pentru el, ca persoana fizica, nu are nici o importanta ceea ce se intampla cu pragul de detinere.

“Sunt eu mostenitorul SIF-ului? Aiurea. La varsta mea, eu nu-mi fac problem, dar ma gandesc la cei ca dumneavoastra, tineri. Daca vin la SIF aceeasi oameni care actioneaza numai intr-o maniera speculativa, Romania o sa tot plateasca datorii atata timp cat nu e in stare sa produca”, a adaugat Cuzman.  

SIF Banat-Crisana a avut insa de multe ori o pozitie de forta fata de actionari, suspendand drepturile de vot ale unora dintre acestia, chiar in contradictie cu ceea ce spunea Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital. El a suspendat in mod repetat drepturile de vot ale unor fonduri de investitii, care anul trecut cerusera majorarea dividendelor, iar in acest an convocarea unei AGA pentru a lua o decizie in legatura cu participatia de la BCR.

Cuzman se apara spunand ca nu a facut decat sa respecte legea.  

“CNVM-ul a gresit. Nu are dreptul sa interpreteze decat actele proprii. Noi am contestat ordonanta  in instanta si vom vedea ce se intampla”, a spus seful SIF1.  

Intrebat daca si anul viitor va prezuma fondurile ca actioneaza in mod concertat daca vor cere dividende, Cuzman a raspuns: “Eu de cate ori trebuie sa aplic legea, o voi face”.

SIF Banat-Crisana ar urma sa incheie anul cu un profit net de circa 70 milioane de lei (16,5 milioane de euro), in urma tranzactiei prin care isi vinde o parte din actiunile de la BCR. Societatea de investitii a semnat recent actele cu austriecii de la Erste pentru vanzarea participatiei de 6% de la BCR, dar nu va putea face toata tranzactia in acest an, pentru ca nu poate intruni cvorumul necesar pentru a obtine aprobarea actionarilor. Tranzactia ar urma astfel sa se faca in mai multe etape pana in 2013. Valoarea totala a tranzactiei se va ridica la circa 85 milioane de euro, societatea de investitii urmand sa primeasca in cash 28,4 milioane de euro si restul in actiuni Erste Group.

La noua luni, profitul societatii era de 20,6 milioane de lei (4,9 milioane de euro), deci din tranzactia cu Erste, SIF1 ar urma sa inregistreze in acest an un profit de aproximativ 50 milioane de lei. Castigul estimate acum pentru 2011 este de peste 2,5 ori mai mare fata de cel bugetat la inceputul anului.

“Anul trecut, actionarii au cerut sa dam 90% din profit sub forma de dividende si ma astept si anul viitor sa vina o cerere similara. Dar depinde ce vrei. Coca-Cola de exemplu si trecut in statul sa distribuie 50% din profit sub forma de dividende. Vrei sa scoti bani din societate sau vrei sa investesti si sa cresti societatea? Principiul meu este ca trebuie sa echilibrezi astea”, a mentionat Cuzman.

SIF Banat-Crisana este, la fel ca si celelalte SIF-uri, una dintre cele mai valoroase societati din Romania, cu active de circa 300 milioane de euro si o capitalizare bursiera de 110 milioane de euro. Societarea are investitii in alte peste 260 de firme. Principalele plasamente ale SIF1 sunt in actiuni bancare, dar societatea are investitii importante si in companii din industrie, precum Napomar Cluj-Napoca si IAMU Blaj (producatori de masini unelte) sau Vrancart Adjud (producator de carton ondulat si ambalaje).
 

×
x close