Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cehul care vroia sa ajute Bursa din Bucuresti sa lanseze o piata a derivatelor pe energie este noul joint-CEO al Bursei din Viena

Cehul care vroia sa ajute Bursa din Bucuresti sa lanseze o piata a derivatelor pe energie este noul joint-CEO al Bursei din Viena

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:20 18 Ian 2012 Modificat la 18:20 18 Ian 2012
Cehul care vroia sa ajute Bursa din Bucuresti sa lanseze o piata a derivatelor pe energie este noul joint-CEO al Bursei din Viena
Foto: Prague Stock Exchange
Presedintele Bursei din Praga, Petr Koblic, este noul joint-CEO al grupului CEESEG, care cuprinde bursele din Viena, Budapesta, Praga si Ljubljana, dupa ce Heinrich Schaller a preluat conducerea Raiffeisen Landensbank Upper Austria, cea mai puternica banca regionala din grupul Raiffeisen.

Koblic  s-a intalnit anul trecut cu oficialii Bursei de la Bucuresti pentru a discuta despre lansarea unei pietei a derivatelor pe energia electrica, dupa modelul bursei de energie din Praga, prima piata de acest gen deschisa in estul Europei.

Lansarea unei piete a derivatelor pe energie la Bucuresti ar permite marilor consumatori sa se protejeze fata de fluctuatiile nefavorabile de pret si totodata ar permite speculatorilor sa “joace” pe pretul energiei electrice.

Pe bursa de energie din Cehia tranzactioneaza gigantii energetic europeni precum E.ON, GDF, CEZ, dar si marile grupuri financiare de pe Wall Street, JP Morgan, Morgan Stanley sau Merrill Lynch.

Bursa de la Bucuresti este interesata de lansarea unei piete a derivatelor pe energie electrica mai ales avand in vedere apetitul pe care l-au aratat investitorii straini in ultimii ani pentru sectorul energetic din Romania. In prezent, in Romania exista o singura piata de energie electrica, administrată de OPCOM - o filiala a Transelectrica, dar pe aceasta se tranzactioneaza energie cu livrare in ziua urmatoare, nu si produse financiare.  

Piata romaneasca de energie este vazuta ca avand un mare potential,  atata timp insa cat va putea atrage investitii uriase, estimate la ordinul zecilor de miliarde de euro.

Statul controleaza inca principalii producatori de energie, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pe care s-a angajat sa-I listeze in acest an la Bursa din Bucuresti. Tot in acest an, guvernul intentioneaza sa vanda pachete de actiuni si la celelalte companii energetice din portofoliu, precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care ar putea creste semnificativ lichiditatea pietei de actiuni romanesti.

Oficialii grupului format in jurul bursei de la Viena au pus de mai mult timp “ochii” pe bursa din Bucuresti, dar pana acum conducerea pietei bucurestene a preferat sa creasca singura piata, considerand ca despre o vanzare catre un alt operator bursier se va putea vorbi de-abia dupa ce aceasta ajunge un jucator important in sud-estul Europei.

Inceputul de an a adus schimbari si la varful Bursei din Bucuresti, puterea fiind preluata de un grup strans in jurul austriecilor de la Erste, care la Viena au dat si celalalt joint-CEO al bursei, Michael Buhl, fiind un fost director de investment banking in cadrul Erste. Acum, noul presedinte al Bursei de la Bucuresti a fost ales Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, banca din Romania controlata de Erste.

×
x close