In ciuda reducerilor de comisioane din ultimii ani, Bursa de la Bucuresti (BVB) are inca unele dintre cele mai ridicate comsioane din regiune, de trei ori peste nivelul comsioanelor de la Bursa de Valori din Viena si de peste patru ori mai mari comparativ cu nivelul comisioanelor practicate pe Bursa de Valori din Varsovia, se arata intr-o analiza realizata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI).
BVB a scazut comisionele de mai multe ori, incepand din 2006, ajungand in prezent la 0,117% pentru ordinele de vanzare si 0,045% pentru ordinele de cumparare. Aditional, Comsia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) aplica un comision suplimentar de 0,08% pentru ordinele de cumparare. Cu toate acestea, comisioanele de tranzactionare la Bursa din Bucuresti sunt in continuare cele mai mari din regiune.
“Pentru a-si creste competitivitatea si a atrage mai multi investitori, anticipam ca BVB isi va reduce comisioanele de tranzactionare, dat fiind ca in prezent are unele dintre cele mai mari comisioane din regiune”, afirma analistii de la Raiffeisen.
Raiffeisen considera ca 2012-2013 sunt ani cruciali pentru piata de capital locala, avand in vedere programul de vanzari pe care statul roman intentioneaza sa il deruleze pe Bursa. Analistii se asteapta ca ofertele de la Transelectrica, Transgaz si Romgaz sa se finalizeze cu succes in acest an, iar Petrom si Hidroelectrica anul viitor. In afara de comisioanele din procesul de listare, Bursa ar urma sa inregistreze o crestere a volumelor de tranzactionare in urmatorii ani, este drept totusi una “moderata”.
“In cazul in care ofertele respective nu se vor materializa in 2012, anticipam doar o usoara crestere a cifrei de afaceri, in timp ce profitul net se va deteriora semnificativ. Pe de alta parte, cel mai optimist scenariu, care ia in calcul finalizarea cu succes a ofertelor secundare in cazul Transelectrica, Transgaz si Petrom, si in plus finalizarea cu succes a ofertelor publice initiale pentru Romgaz si Hidroelectrica, s-ar traduce printr-o crestere de aproximativ 40% a cifrei de afaceri in 2012 si o crestere de aproape 10% a profitului net”, considera analistii RCI.
Raiffeisen estimeaza ca BVB va raporta pentru 2011 rezultate financiare solide cu o cifra de afaceri in crestere cu 50% pana la 20 milioane de lei si cu un profit net de 16,5 milioane de lei, de trei ori mai mare decat in 2010.
“In ceea ce priveste politica de dividende, prognozam ca actionarii vor solicita rata de distribuire de aproape 100%, ceea ce implica un dividend consistent”, se mai arata in analiza Raiffeisen.
Analistii se asteapta totodata ca in cursul acestui an sa fie reluate discutiile privind fuziunea cu Bursa din Sibiu (Sibex). In urma cu patru ani, BVB si SIBEX au fost aproape de finalizarea fuziunii, dar actionarii SIBEX au respins oferta pentru schimbul a 13 actiuni SIBEX pentru o actiune BVB. Negocierile au continuat dar fara rezultate, propunerea de fuziune fiind reluata in aprilie 2011 dar AGA de la BVB nu a intrunit cvorumul necesar si astfel propunerea de fuziune nu a fost supusa la vot.
“Nu vedem o rezolutie rapida la aceasta poveste, dar cu toate acestea, vedem benefica fuziunea dintre cele doua burse la un pret corect, avand in vedere sinergiile preconizate”, spun analistii.
Un alt element care ar putea conduce la o crestere a valorii Bursei din Bucuresti a pretului este o preluare de catre un jucator international, dar pana acum nici un petitor nu a parut interesat, afirma analistii de la Raiffeisen, adaugand ca oricum inainte ar trebui sa solutioneze clauza care limiteaza detinerea unui investitor la 5% din capitalul social.
“Pentru moment, bursa ramane apanajul brokerilor locali, care ar trebui sa lupte pentru imbunatatirea perspectivelor acesteia, dat fiind ca existenta lor este strans legata de performantele bursei”, considera analistii citati.
Citeste articolul integral pe Fin.ro