“Evident, listarea este cea mai transparenta, cea mai buna solutie pentru SIF-uri. E greu si pentru SIF-uri sa se inteleaga, avand in vedere ca au interese diferite. E posibil ca 1-2 sa tradeze, mai ales ca austriecii vor cauta sa isi vada propriul interes”, considera Chelu.
Erste are nevoie de o intelegere doar cu unul dintre SIF-uri pentru a evita listarea BCR, in conditiile in care daca vor ajunge la o detinere de minim 75% din capitalul social al bancii, pot lua decizii strategice fara aprobarea celorlalti actionari.
Chelu a spus ca nu stie in aceste momente detalii despre oferta concreta pe care austriecii au facut-o SIF-urilor, dar nu se asteapta la o surpriza placuta, avand in vedere forta “slaba” de negociere a celor cinci societati.
“Eu stiu ca Erste va incerca sa negocieze la <blana>, in conditii de criza, si le va face o oferta slaba. SIF-urile nu ar trebui sa accepte altceva decat varianta listarii”, spune Chelu.
Singura evaluare oficiala a BCR facuta de catre SIF-uri a reiesit saptamana trecuta, dintr-un raport al SIF Moldova, care a estimat valoarea celei mai mari banci de pe piata romaneasca la 2,67 miliarde de euro.
Chelu spune insa ca in opinia lui valoarea BCR este de la 3 miliarde de euro in sus, avand in vedere ca acum cinci ani in momentul preluarii de catre Erste banca fusese evaluata la 6 miliarde de euro. “Daca acum cinci ani era 6 miliarde de euro, de ce sa fie acum mai putin de jumatate?” intreaba Chelu.
Singura banca de pe piata locala comparabila cu BCR si care este listata la Bursa din Bucuresti este BRD, valoarea acesteia scazand cu 26% fata de finele anului 2005, cand s-a semnat contractul de privatizare a BCR. Preluarea bancii de catre Erste a fost finalizata in 2006, iar fata de acel moment valoarea BRD este cu circa 50% mai redusa. Diferentele dintre cele doua banci tin de profitabilitatea acestora, BRD fiind in aceste momente o banca mult mai profitabila decat BCR, dar si de perspectivele pentru viitor, in conditiile in care avand o cota de piata mai mare decat BRD (20,7% fata de 14,1% la jumatatea anului), BCR este pozitionata sa profite mai mult de o eventuala relansare a economiei. Un plus in evaluarea BCR ar fi justificat de faptul ca vanzarea participatiilor de catre unul sau mai multe SIF-uri pot asigura austriecilor o pozitie de control complet asupra deciziilor importante in cadrul bancii.
Chelu spune totodata ca prefera varianta listarii, deoarece daca SIF-urile ar primi acum o suma de bani in cash, exista riscul sa o “risipeasca”. “Eu nu as fi fericit sa vad ca SIF-urile primesc o suma mare de bani pentru ca apoi conducerile acestor societati sa o risipeasca”, a spus investitorul.
Catalin Chelu este in conflict cu managementul unora dintre SIF-uri de mai multi ani, dupa ce a incercat sa preia conducerea societatilor. El a fost probabil cel mai influent om in actionariatul SIF-urilor, dupa 1999, dar in ultimii ani a inceput sa isi vanda din actiuni,orientandu-se spre alte firme de la Bursa. Recent, Chelu spunea ca isi vinde cea mai mare parte a actiunilor detinute la SIF-uri pentru pentru a cumpara pachete de actiuni la firme mai mici unde sa obtina controlul si isi poate impune propria strategie.
Trei dintre SIF-uri au convocat AGA pentru septembrie, la solicitarea unui grup de actionari format din mai multe fonduri de investitii care au cerut listarea BCR. Conducerile societatilor au adaugat pe ordinea de zi si alte variante de lichidizare a detinerilor de la BCR, cum ar fi plata cash si schimb de actiuni cu titluri Erste.
SIF-urile controleaza impreuna 30,12% din actiunile BCR, in timp ce Erste detine pachetul majoritar de 69,4%.