Fondurile de pensii private administrate de ING au depasit, impreuna, pragul de 5% la cinci companii de la Bursa din Bucuresti, intrand practic in grupul celor mai important actionari ai acestor societati, desi investitiile nu reprezinta nici 1% din activele totale ale fondurilor de 560 milioane de euro.
Dimensiunea mica a bursei face ca un investitor de marimea ING Fond de Pensii, cel mai mare fond de pensii de pe piata locala, cu active de peste 510 milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie, sa ajunga usor la detineri importante in cele mai multe dintre companiile listate la BVB. Acest lucru arata insa ca pe masura ce va creste fondului ii va fi tot mai greu sa investeasca pe bursa locala, deoarece va ramane fara “marfa” disponibila, in conditiile in care nu poate ajunge la expuneri mari pe un grup restrans de emitenti si trebuie sa-si diversifice plasamentele pentru a reduce riscul din portofoliu.
Fondurile de pensii administrate de ING detin impreuna participatii de peste 5% la companiile Ropharma Brasov (RPH), Impact Developer & Contractor (IMP), Romcarbon Buzau (ROCE), Vrancart Adjud (VNC) si Concefa Sibiu (COFI).
Valoarea totala a acestor investitii este de 5,1 milioane de euro, la preturile la care se tranzactioneaza azi actiunile la Bursa de la Bucuresti. Mai mult de jumatate din aceasta suma reprezinta valoarea plasamentului de la Ropharma.
Cele mai mare investitii le are fondul de pensii private obligatorii administrat de ING. Acesta detine 5,5% din Ropharma, 5,8% din Impact, 4,92% din Romcarbon, 4,89% din Vrancart, si 4,93% din Concefa.
La acestea se adauga participatiile mai mici detinute de fondurile de pensii facultative ING Optim si ING Activ, care sunt la randul lor mult mai mici decat ING Fond de Pensii. Fondul ING Optim are active de circa 31 milioane de euro, in timp ce activele ING Activ sunt de 11,3 milioane de euro.
Fondurile de pensii ale ING au printre cele mai mari investitii in actiuni dintre fondurile de acest tip din Romania. Astfel, ING Fond de Pensii, plasase peste 14% din active in actiuni la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce ING Activ avea aproape un sfert din active investit in actiuni. Expunerea pe actiuni a ING Optim era de 13,8%. Profilul de risc al fondului facultativ ING Activ este unul ridicat, in timp ce in cazul celorlalte doua fonduri, profilul de risc este unul moderat.
La nivelul pietei, fondurile de pensii private aveau o expunere de 11,12% pe actiuni la finele lunii septembrie, in scadere fata de ponderea de 13,4% de la sfarsitul lunii iunie. Fondurile au reactionat la tendinta de scadere de pe pietele internationale si au crescut ponderea instrumentelor cu risc scazut (titluri de stat si depozite).
Detinerile in actiuni listate la Bursa de la Bucuresti reprezentau 8,47% din totalul activelor si aveau o valoare de 160 milioane de euro. Ponderea actiunilor cotate la bursele din statele membre ale UE era de 2,64%, dar oficialii din piata au estimate ca aceasta ponderea va creste, daca Bursa de la Bucuresti nu va atrage noi emitenti atractivi. Activele totale ale fondurilor de pensii private depaseau 1,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie si acestea vor continua sa creasca mai ales ca anul viitor contributia la fondurile de pensii obligatorii va fi marita la 3,5% din venitul brut fata de 3% in prezent.