Bursa a incasat dividende de la 8,2 milioane de lei, la care s-au adaugat dobanzile la lichiditatile existente, ceea ce a urcat profitul net pe primul semestru la 12,5 milioane de lei (3 milioane de euro).
Profitul operational a crescut insa cu doar 18% in trimestrul al doilea pana la 1,26 milioane de lei (305.000 de euro), oficialii BVB explicand ca perioada mai putin fasta prin care au trecut bursele nu a ocolit nici piata de la Bucuresti, care a inregistrat rulaje usor mai mici fata de primul trimestru din 2011. dar totusi mai mari decat cele din T2 2010. Trimestrul al doilea din 2011 a fost si primul in care Bursa a putut profita pe tot parcursul lui de listarea Fondului Proprietatea (FP).
Venirea la Bursa a FP, pe 25 ianuarie, a impulsionat lichiditatea pietei in primul semestru, conducand la dublarea mediei zilnice de tranzactionare fata de media anului trecut. In primul semestru, cifra de afaceri a BVB a crecut cu 28,4% pana la 10,9 milioane de lei (2,6 milioane de euro), pe fondul cresterii veniturilor din tranzactionare. Rulajele pe pietele de actiuni si unitati de fond, inclusiv tranzactiile deal, au fost cu 43% mai mari decat in primul semestru din 2010.
In aceeasi perioada, cheltuielile de au crescut cu 7% pana la 6,6 milioane de lei (1,6 milioane de euro), in principal ca urmare a unor cheltuieli mai mari inregistrate pentru promovarea instrumentelor tranzactionate si a pietei de capital ca metoda de finantare.
Bursa avea la finele lunii iunie lichiditati de circa 61 milioane de lei (14,4 milioane de euro), in scadere cu 5%, pe fondul dividendelor platite catre actionari, in suma de 5,4 milioane de lei (1,3 milioane de euro).
Sursa: BVB
Reprezentantii Bursei spun ca, in ceea ce priveste asteptarile pentru a doua parte a anului, exista premise pentru mentinerea indicatori macroeconomici pe un trend pozitiv, chiar si in contextual incertitudinii privind datoriile unor tari din Uniunea Europeana.
“Romania ar putea sa-si creasca atractivitatea pentru investitori, inclusiv pentru cei de portofoliu. Totodata, suntem increzatori ca statul isi va menține calendarul anunțat de listari si anume derularea celor doua oferte secundare de vanzare la Transgaz si Transelectrica. Apetitul investitorilor pentru ofertele statului, fie ele primare sau secundare, si implicit succesul acestora, va fi determinat atat de contextul extern din acel moment, de bonitatea financiara a companiilor, precum si de condițiile din prospectul de admitere la tranzacţionare”, au comentat oficialii BVB.
Actiunile proprii ale Bursei cresteau azi cu 8,5% la ora 10:42, peste aprecierea generala a pietei. Valoarea Bursei de la Bucuresti este in aceste conditii de 58,3 milioane de euro.