Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Baring Londra despre ofertele de vanzare de actiuni pe Bursa: Romania sta mai bine pe piata de bonduri decat in cea de actiuni. Unui investitor trebuie sa ii explici ca unui copil de ce te-ar alege pe tine!

Baring Londra despre ofertele de vanzare de actiuni pe Bursa: Romania sta mai bine pe piata de bonduri decat in cea de actiuni. Unui investitor trebuie sa ii explici ca unui copil de ce te-ar alege pe tine!

Adrian Mirsanu
4 minute de citit Publicat la 15:44 23 Ian 2012 Modificat la 15:44 23 Ian 2012
Baring Londra despre ofertele de vanzare de actiuni pe Bursa: Romania sta mai bine pe piata de bonduri decat in cea de actiuni. Unui investitor trebuie sa ii explici ca unui copil de ce te-ar alege pe tine!
Baring Londra, una dintre cele mai respectate institutii financiare din sectorul investitiilor, considera ca Romania nu are in acest moment un “istoric” pe pietele financiare internationale in ceea ce priveste vanzarea de actiuni ale unor companii, motiv pentru care procesul de vanzare de participatii ale unor companii din energie trebuie bine pregatit.

“Romania sta mai bine in piata de obligatiuni (bonduri – n.r.) decat in cea de actiuni. In piata de actiuni, astazi nu mai este suficient sa spui ca vrei sa vinzi. In domeniul vanzarii de actiuni, vorbele sunt goale (In equity, talk is cheap – engl.). In plus, trebuie luat in calcul ce s-a intamplat anul trecut cu oferta Petrom”, afirma Matthias Siller, investment manager si responsabil de zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in cadrul Baring Asset Management Londra.

Potrivit acestuia, este foarte importanta abordarea investitorilor si trebuie avut in vedere cand li te adresezi avand in vedere ca gasesti la vanzare pe pietele financiare foarte multe actiuni.
“Daca eu sunt un investitor, mie trebuie sa imi vorbesti ca unui copil. Trebuie sa inteleg repede de ce sa te aleg pe tine cand pe piata sunt milioane de alte actiuni. Cele mai bune motive sa investesti sunt cand gasesti risc scazut, un yield (rata de castig – n.r.) bun si o strategie clara in ceea ce priveste plata dividendelor”, explica expertul in piete emergente de la Baring.

Acesta recomanda mai multa transparenta guvernului roman, care in acest an intentioneaza sa vanda pachete de 10% - 15% la gigantii pe care ii controleaza in sectorul energetic – Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica, cea mai avansata vanzare in curs fiind cea de la Transelectrica, unde un pachet de 15% ar urma sa fie scos pe piata la sfarsitul lunii februarie.
“Fata de ce s-a intamplat la Petrom, este nevoie de mai multa transparenta. Mecanismul vanzarii de actiuni trebuie sa fie usor de inteles, eu trebuie sa inteleg rapid care este perspectiva companiei scoase la vanzare, care imi sunt drepturile ca investitor si care sunt riscurile. Trebuie sa imi explici strategia de investitii. Si este nevoie ca statul sa fie mult mai transparent, sa accepte sa imparta controlul cu actionarii minoritari”, precizeaza Matthias Siller. Baring Asset Management gestioneaza un portofoliu de investitii de aproximativ 51 de miliarde de dolari si face parte la randul sau din gigantul american MassMutual, cu active in administrare la nivel global de 448 mld. dolari.

In luna iulie a anului trecut, statul roman a esuat in tentativa sa de a vinde un pachet de 9,64% din actiunile Petrom, cea mai mare si cea mai valoroasa companie din Romania.
In acest demers, ministerul economiei a fost asistat de catre un consortiu condus de catre banca de investitii ruseasca Renaissance Capital. Inca de la anuntul rezultatului licitatiei prin care rusii au castigat mandatul, bancile mari internationale au reactionat si au acuzat ca o vanzare de talia Petrom catre investitorii externi nu poate fi instrumentata avand ca si criteriu fundamental marimea comisionului de succes cerut de catre consultanti.

Dupa reprosurile venite din toate partile lumii financiare, autoritatile s-au repliat si au operat anumite schimbari in modul de selectie al intermediarilor, dand intaietate acum ofertei tehnice prin care puncteaza in special marile banci de investitii, care au si castigat licitatiile Transelectrica, Transgaz si sunt singurele implicate in lupta de la Romgaz. De asemenea, statul a anuntat ca va reveni in acest an la vanzare cu actiunile Petrom, insa cu un alt consultant, in conditiile in care rusilor de la Renaissance Capital le expira mandatul in aprilie, iar Ministerul Economiei nu vrea sa il mai prelungeasca.

La esecul Petrom, principalele acuze au vizat insa statul in calitate de vanzator, care ar fi ignorat avertismente venite din partea consultantilor. Statul a fost atunci lipsit de flexibilitate la cererile investitorilor de a scadea din pretul actiunilor, de a acorda un discount de pana la 15%.
Prin vanzarea pe bursa din actiunile detinute la marile companii de stat din energie, guvernul incearca sa slabeasca presiunea deficitul bugetar, care anul trecut s-a situate la un nivel de circa 4,3% din Produsul Intern Brut al Romaniei, tinta pentru acest an fiind stabilita in bugetul de stat la 1,9%.

Pentru finantarea bugetului, statul are la dispozitie pe langa veniturile colectate la buget din taxe si impozite si canalul vanzarii de obligatiuni catre banci, respectiv emisiuni de obligatiuni pe pietele externe, de unde isi propune sa atraga in acest an 2,5 mld. euro. Prima iesire pe pietele externe este programata pentru finele primului trimestru al anului, in timp ce ultima a fost in vara anului trecut la o dobanda de peste 5%. In luna noiembrie a anului trecut, Finantele au renuntat la incercarea de a iesi cu o emisiune de titluri de 1 – 2 mld. dolari pe piata americana, in contextul in care dobanzile erau in urcare rapida ca urmare a evolutiilor din Italia, tara ce se confrunta cu o serioasa criza a datoriilor suverane, ajunse la un nivel de 120% comparativ cu Produsul Intern Brut generat de una dintre cele mai mari economii din Europa.

Romania, in caz de necesitate, poate apela la fonduri de urgenta de circa 5 mld. euro, din care 3,5 mld. euro de la FMI, 1,4 mld. euro de la Uniunea Europeana, respectiv un imprumut de 400 mil. euro de la Banca Mondiala, ca urmare a acordurilor preventive incheiate anul trecut cu creditorii externi.


×
Etichete: actiuni bursa vanzare
x close