BCR l-a nominalizat pe Lucian Anghel, economistul-sef al bancii pentru functia de presedinte al Bursei de la Bucuresti (BVB), iar daca acesta va castiga austriecii de la Erste vor controla cele mai importante institutii financiare din Romania: cea mai mare banca si bursa de valori, o situatie apropiata celei din Austria, unde au cea mai mare banca, iar un fost director al Erste, Michael Buhl, este co-directorul executiv al Bursei din Viena.
BCR si Erste fac parte din grupul de actionari ai BVB care au cerut revocarea actualului consiliu de administratie, fiind sprijiniti in aceasta solicitare si de ING, UniCredit CAIB si Intercapital Invest.
BCR l-a nominalizat pentru un loc in CA-ul Bursei si pe Valerian Ionescu, seful departamentului piata de capital din cadrul bancii. Intercapital l-a propus pe Adi Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj. Pentru un loc in CA-ul Bursei candideaza si Matjaz Schroll, directorul executiv al biroului din Viena al grupului Templeton Emerging Markets. Dintre brokerii locali care si-au mai depus pana acum candidatura Nicolae Ghergus, seful Confident Invest, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si, bineinteles, administratorii actuali. O alta candidatura a venit si din partea Narcisei Oprea, partener in cadrul societatii de avocatura Schoenherr si Asociatii. Oprea a coordonat in trecut directia juridical a Bursei.
Economistul-sef al BCR a iesit ieri, in premiera, cu declaratii legate de viitorul Bursei, dupa ce deputatii au votat majorarea pragului de detinere de la SIF-uri de la 1% la 5%, una dintre cele mai asteptate masuri pe piata de capital. Lucian Anghel a spus ca prin aceasta decizie se elimina una dintre barierele pe care investitorii, atat romani cat si internationali, le aveau atunci cand intentionau sa realizeze investitii Bursa de la Bucuresti.
“Ma astept ca masura sa aiba ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa. Cred ca este un pas foarte bun avand in vedere privatizarile importante planificate pentru anul 2012”, afirma Lucian Anghel.
Anul viitor este considerat ca fiind crucial pentru viitorul Bursei de la Bucuresti, in conditiile in care statul intentioneaza sa vanda actiuni, prin intermediul pietei de capital, la unele dintre cele mai importante companii din Romania.
“Exista o fereastra de oportunitate unica pentru Bursa de Valori in 2012 pe care nu avem dreptul s-o ratam, daca dorim sa dezvoltam in Romania si alte instrumente de finantare decat cele bancare”, spunea ieri Anghel.
El nu a putut fi contactat azi pentru comentarii suplimentare. Anghel conduce la BCR directia de strategie, cercetare de piata si macroeonomica. Daca acesta va castiga, ar fi prima data de la redeschiderea Bursei din Bucuresti in 1995, cand aceasta isi schimba presedintele, in conditiile in care pana acum imaginea pietei s-a confundat cu cea a lui Stere Farmache, cel care a condus societatea in toata aceasta perioada. Venirea unui om din partea Erste la fraiele BVB ar putea influenta totodata modul in care Bursa va alege sa se dezvolte, in conditiile in care pana acum brokerii locali au preferat sa dezvolte singuri piata. Bursa din Viena, condusa de fostul director de investment banking al Erste Group, se aratase in trecut interesata sa preia bursa din Romania, dar a fost descurajata de pretul prea mare la care actionarii evaluau actiunile BVB si de restrictiile legislative care nu permit unui actionar sa detina mai mult de 5% din titluri.
Alegerile pentru noul consiliu de administratie al Bursei vor avea loc la inceputul anului viitor, pe 9 ianuarie.Candidaturile pot fi depuse pana pe 18 decembrie.