Pentru prima data de la incheierea fara succes a ofertei prin care statul a incercat sa vanda un pachet de 10% din OMV Petrom (SNP), un oficial din statul roman cu responsabilitati directe in ceea ce priveste vanzarea pachetelor de actiuni detinute de stat pe piata de capital pune sub semnul intrebarii un nou demers de vanzare tot cu banca de investitii Renaissance Capital.
“Vom relua tranzactia Petrom probabil dupa oferta de la Transgaz. Nu stiu daca o vom face din nou tot cu Renaissance”, a declarat azi Florin Vladan, seful Oficiului Participaţiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie din subordinea Ministerului Economiei, care coordoneaza programul de vanzari pe Bursa. Vladan a preluat luna trecuta pozitia de sef al OPSPI, dupa ce inainte, inclusiv in perioada derularii ofertei Petrom in vara, era omul nr. 2 din OPSPI, el fiind de altfel reprezentantul vanzatorului la discutiile cu investitorii in roadshow-ul ce a avut loc la Londra si in alte centre financiare din Europa. Pana in noiembrie, pozitia de sef al OPSPI era detinuta de Victor Cazana.
Contractul pe care consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital il are cu statul roman, pentru intermedierea tranzactiei Petrom, incheiat pentru o perioada de un an, expira pe 8 aprilie, potrivit unor surse din piata de capital.
Noul sef OPSPI afirma ca noua oferta de vanzare a pachetului Petrom va avea loc dupa derularea celei de la Transgaz, operatiune estimata sa aiba loc la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie a anului viitor.
Statul roman nu a reusit sa vanda in vara 10% din Petrom, o tranzactie estimata la peste 400 milioane de euro, iar unii actori din piata de capital au pus acest esec pe seama faptului ca de intermediere ofertei s-a banca de investitii rusa Renaissance Capital, un nume cu putina experienta pe pietele dezvoltate. Pe de alta parte, oficialii Guvernului si presedintele Traian Basescu, au spus ca nu au de reprosat nimic intermediarilor, care le-au recomandat un pret la care tranzactia s-ar fi facut, insa statul roman a decis sa nu accepte aceasta recomandare.
Alegerea consortiului condus de Renaissance Capital pentru intermedierea ofertei Petrom, cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, a constituit o mare surpriza pe piata de capital, in conditiile in care de acest mandate se aratasera interesate nume grele de pe piata financiara, precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau JP Morgan.
Rusii castigasera insa venind cu cel mai mic comision, de 0,325% din valoarea ofertei, cu mult sub ceea ce se practica de regula pe piata.
Un alt semn ca statul ar putea alege sa mearga cu alta banca de investitii in momentul cand va relua anul viitor procesul de vanzare a actiunilor de la Petrom il constituie modificarea procedurii de selectie.
Desi, autoritatile nu si-au exprimat niciun moment o pozitie prin care sa indice ca o parte din esecul ofertei de la Petrom s-ar datora si consultantului, in conditiile in care mai multe voci au acuzat ca o vanzare de o asemenea anvergura nu trebuia sa se faca fara o banca de investitii mare si cunoscuta la nivel global, iata ca in premiera, un reprezentant al statului recunoaste ca lipsa unui nume mare dintre bancile de investitii globale a fost o veriga slaba a procesului derulat in vara.
“Pentru a ne asigura ca-i vom lua pe cei mai buni am schimbat procedura de selectie. La Petrom a contat si oferta tehnica si cea financiara in proportie fiecare de 50% si a venit un consortiu cu o oferta foarte mica si a castigat. Acum 80% conteaza oferta tehnica si 20% cea financiara. Va fi foarte greu si pentru noi si pentru dumneavoastra sa contrazicem cumva opinia unui nume mare, JP Morgan de exemplu, care ar spune ca acesta va fi un pret la care vindem. Este foarte important sa luam un nume mare cu experienta care sa aiba expertiza in ceea ce inseamna o tranzactie de acest gen”, a precizat Vladan, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
Pe de alta parte insa, oficialii Guvernului continua sa arate ca nu sunt dispusi sa vanda actiunile cu un discount prea mare, ceea ce ar putea pune probleme si pentru celelalte tranzactii avand in vedere ca o alta cauza pusa pe seama esecului ofertei Petrom de catre analisti si investitori de pe piata de capital a fost aceea ca statul s-a aratat rigid in raport cu asteptarile investitorilor si a oferit un discount neglijabil, de circa 3%.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, declara la inceputul lunii decembrie, ca statul nu va vinde pachetele de la Transelectrica si Transgaz, decat daca obtine “cel mai bun pret”.
“Este foarte greu sa spunem acum avand in vedere cum stau bursele si cum sta economia mondiala in acest moment. Pretul pe care vrem sa-l obtinem pe aceste pachete trebuie sa se intalneasca undeva cu ceea ce dorim noi si ceea ce poate oferi cumparatorul. Nu dorim sa vindem aceste pachete de dragul de a le vinde si de a bifa niste conditii in acordul cu FMI. Trebuie sa fie un pret corect care sa ne satisfaca si pe noi, ca stat, si care sa satisfaca si cumparatorul”, a spus azi Florin Vladan.
AIPC a estimat ca statul ar putea atrage un miliard de euro din listarile anuntate de stat, suma care ar putea creste cu alte 300 milioane de euro, daca statul ar lua masuri prin care sa creasca increderea investitorilor in piata de capital locala, precum adoptarea legii privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%.