Analistii de la BT au estimat valoarea “corecta” a actiunilor Transelectrica la 25,02 lei/actiune, cu 33,2% mai mare fata de ultimul pret de ieri de la Bursa. Pretul la care au ajuns analistii nu reprezinta o tinta pe termen scurt, ci pe o perioada de 12 luni. Azi, actiunile companiei se tranzactioneaza pe Bursa cu peste 2% sub valoarea de inchidere de ieri.
Ministerul Economiei pregateste in aceste moment vanzarea pe Bursa a unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, proces care face parte din din acordul incheiat cu FMI ce vizeaza vanzarea de pachete minoritare si la alte companii din domeniul energetic, printre care Petrom, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. In paralel cu pachetul de 15%, se prevede si majorarea cu 12% a capitalului social al Transelectrica, prin organizarea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni.
Termenul prevazut pentru finalizarea celor doua actiuni este sfasitul acestui an, dar azi la o conferinta organizata pentru marcarea a cinci ani de la prima zi de tranzactionare a actiunilor Transelectrica la Bursa, oficialii companiei au precizat ca nu s-a luat inca nici o decizie in ceea ce priveste pachetul de 12%.
Statul roman detine in prezent 73,7% din companie, iar daca oferta prin care scoate la vanzare pachetul de 15% se incheie cu success, participatia se va diminua la 58,7%. Ministerul Economiei nu-si va exercita dreptul de preferinta in cadrul eventualei majorari de capital, ceea ce va conduce la o diluare si mai accentuata a detinerii statului roman.
Oficialii OPSPI, institutia din subordinea Ministerului Economiei care coordoneaza programul de vanzari pe Bursa, au precizat azi ca cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare va fi publicat caietul de sarcini pentru selectia intermediarului ofertei , iar selectia propriu-zisa ar urma sa se termine la inceputul lunii octombrie, un termen destul de strans pentru ca tranzactie sa se realizeze pana la finele anului, asa cum este programata. De altfel, Victor Cazana, seful OPSPI a spus azi ca realistic vorbind nu crede ca sunt sanse ca oferta de la Transelectrica, dar si cea de la Transgaz, sa se deruleze pana la finele lui 2011, dar institutia pe care o conduce va face tot posibilul sa respecte acest termen.
Transelectrica a fost una dintre extreme de putinele companii pe care statul le-a adus pe Bursa, in 2006 fiind vandut pe piata de capital un pachet de 10% din actiunile companiei. Compania a reusit sa stranga de la investitori peste 34 milioane de euro, oferta fiind subscrisa de peste sase ori. Transelectrica fusese prima companie
Statul a vandut atunci actiunile la un pret de 16,8 lei/actiune, iar dupa listare pretul titlurilor a atins o valoare maxima de 49,3 lei/actiune in mai 2007 si un minim de 8,55 lei/actiune in martie 2009. Daca un investitor, persoana fizica romană, ar fi cumparat o acţiune in cadrul IPO, cu 16,80 lei si ar fi pastrat-o pana luni, cand preţul de inchidere a fost de 19,45 lei, colectand intre timp si dividendele care i se cuveneau, castigul sau net total ar fi fost de 4,579 lei, respectiv de 27,25%, cu circa jumatate mai putin din dobanda pe care ar fi incasat-o la un depozit bancar in aceasta perioada. Actiunile listate la bursa au inregistrat scaderi puternice, pe fondul crizei financiare, care a determinat investitorii sa iasa de pe activele considerate mai riscante. Actiunile Transelectrica, facand parte din categoria titlurilor “defensive”, in conditiile in care apartin unei companii de utilitati, au rezistat totusi mai bine decat alte titluri mari de la Bursa. De la inceputul acestui an, actiunile Transelectrica au o pierdere de peste 2%, in timp ce indicele de referinta BET al Bursei de la Bucuresti, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii cu exceptia SIF-urilor, are o scadere de peste 12%. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor si a FP, are o pierdere si mai mare, de peste 20%.
Analistii de la BT Securities atrag atentia ca ambele operatiuni, vanzare a 15% din actiuni si majorarea de capital cu 12% din titluri, comporta un risc ridicat in conditiile in care pietele financiare, atat cea locala, cat si cele internationale, se resimt de pe urma crizei creditelor suverane.
BT Securities a facut parte din consortiul care a intermediat oferta prin care statul a incercat sa vanda 9,84% din OMV Petrom (SNP). Oferta nu s-a incheiat insa cu succes, statul si intermediarii nereusind sa gaseasca suficienti cumparatori, printre motivele principale pentru acest esec fiind si conditiile nefavorabile de piata.
Consumul mai mare de energie electrica, majorarea tarifului pentru transportul energiei electrice cu peste 10% si cursul de schimb favorabil au generat un profit record pentru Transelectrica in prima jumatate a anului, dupa ce anul trecut compania inregistra pierderi in aceeasi perioada, iar in 2009 si a avut un profit marginal. Transelectrica a obtinut un profit net de 178,6 milioane de lei (42,6 milioane de euro), iar vanzarile au urcat cu 10% pana la 1,3 miliarde de lei (310 milioane de euro).
Evaluare Transelectrica
Sursa: BT Securities