Antena 3 CNN Economic Biz News Nu Grecia este problema zonei euro. Ţara care a fost raiul românilor îngrijorează analiştii. Lupta pentru euro se duce în Spania

Nu Grecia este problema zonei euro. Ţara care a fost raiul românilor îngrijorează analiştii. Lupta pentru euro se duce în Spania

O.P.
1 minut de citit Publicat la 13:19 18 Iun 2012 Modificat la 13:19 18 Iun 2012
Nu Grecia este problema zonei euro. Ţara care a fost raiul românilor îngrijorează analiştii. Lupta pentru euro se duce în Spania
Foto: Novinite
Rezultatul alegerilor din Grecia reprezintă numai "un spectacol secundar", lupta pentru prevenirea destrămării zonei euro fiind purtată în Spania, consideră economistul Mario Blejer, fost consilier al Băncii Angliei care a preluat şefia băncii centrale argentiniene după falimentul ţării, în 2001.
  
"Dacă sistemul nu poate proteja una dintre cele mai importante ţări, atunci nu poate fi susţinut", a declarat Blejer într-un interviu acordat Bloomberg la Los Cabos, unde începe luni summit-ul G20 al liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii.
  
Pieţele financiare au salutat victoria partidelor pro-austeritate la alagerile de duminică din Grecia.
  
Blejer consideră că rezultatul reprezintă "răul cel mai mic", care previne o înfruntare imediată între Atena şi creditorii săi.
  
Guvernul care va fi instalat la Atena nu va avea legitimitate şi va fi nevoit, în curând, să înceapă renegocierea condiţiilor din acordul de finanţare externă pentru a câştiga sprijin politic.
  
"Nu poţi trece toate aceste măsuri, foarte nepopulare, cu o majoritate de numai cinci voturi", a arătat economistul.
  
Blejer se referă la majoritatea restrânsă obţinută de partidele Noua Democraţie şi PASOK, care au reuşit cu greu să treacă pragul de jumătate dintre parlamentari.
  
Bursele din Asia şi Europa şi moneda euro au crescut luni datorită rezultatului alegerilor din Grecia, perceput drept un semnal că ţara va evita ieşirea din zona euro. Blejer a preluat şefia băncii centrale din Argentina timp de cinci luni, începând din ianuarie 2002, în timp ce ţara încă nu-şi revenise în urma unul faliment răsunător, cu turbulenţe grave pe scena politică.
  
El consideră că, pentru a conserva zona euro în forma actuală, Germania şi statele nordice trebuie să accepte restructurarea datoriilor statelor mai sărace, precum Grecia, Portugalia şi Spania.  "Dacă nu vor accepta să transfere resurse, euro nu are niciun viitor", a arătat economistul, adăugând că dacă Europa va continua să se bazeze pe "jumătăţi de măsură", situaţia ar putea degenera oricând în retrageri masive de bani din băncile greceşti şi din alte ţări.






×
x close