Ministrul a spus că seceta afectează două culturi foarte importante, porumbul şi floarea soarelui, şi că din cauza căldurii plantele au fost afectate într-o proporţie mai mare decât grâul.
"Am luat câteva măsuri şi lucrăm la elaborarea unei hotărâri care să compenseze pierderile pe care producătorii agricoli le vor înregistra după încheierea recoltării. Astfel, IMM-urile care vor avea pierderi de venit în acest an faţă de media ultimilor trei ani vor avea compensaţii de la bugetul de stat care cuprind 80% din pierderile pe care le-au avut", a afirmat Constantin, citat de Mediafax.
El a adăugat că fermierii mici, care nu se încadrează în categoria IMM, vor putea beneficia de compensaţii care vizează un sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar.
Agricultorii cer instituirea stării de urgenţă din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, afirmă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care susţine că 80% din cultura de porumb este compromisă.
Asociaţii din mai multe judeţe au reclamat în ultimele zile că mare parte din culturile de cereale a fost compromisă din cauza secetei şi au cerut declararea stării de urgenţă.
Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR, a declarat joi că statul a luat câteva măsuri impotriva secetei, dar că nu este cazul decretării unei stări de urgenţă.