Astfel, ratingul atribuit BCR pentru depozite pe termen lung în monedă locală a fost coborât de la "Baa2" la "Ba1", iar calificativul pentru depozite pe termen lung în valută a fost redus de la "Baa3" la "Ba1", ambele cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Totodată, ratingurile Raiffeisen Bank SA pentru depozite pe termen lung în monedă locală şi valută au fost coborâte de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectivă stabilă, potrivit unui alt comunicat remis joi de Moody's.
Agenţia a coborât calificativele subsidiarelor Erste din Cehia şi România, confirmând totodată ratingul unităţii din Ungaria. În cazul Raiffeisen, Moody's a retrogradat subsidiarele din Slovacia, România şi Ucraina şi a confirmat ratingul diviziei din Rusia. Acţiunile au fost determinate de acţiunile de rating efectuate miercuri de Moody's pentru şapte bănci din Germania, inclusiv Commerzbank, şi trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, care controlează şi subsidiarele din Europa Centrală şi de Est a grupului italian UniCredit. Agenţia consideră că grupurile financiare amintite sunt vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro.
Ratingul Erste Group Bank a fost coborât miercuri cu două trepte, la "A3", în timp ce calificativele Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au fost reduse cu câte o treaptă, la "A2", respectiv "A3". Reducerea ratingului BCR reflectă atât deteriorarea condiţiilor operaţionale din România, cât şi performanţele financiare în declin ale instituţiei de credit, elemente puse în balans cu angajamentul pe termen lung al grupului Erste faţă de piaţa românească, notează Moody's.
Ratingul Raiffeisen Bank este de asemenea afectat de condiţiile dificile din România, dar este sprijinit de profilul financiar solid al Raiffeisen Bank International, care poate susţine subsidiara românească în caz de necesitate, se spune în comunicat. Moody's anticipează îmbunătăţirea creşterii economice a României în următorii ani, însă dinamica se va menţine sub nivelurile anterioare crizei din 2008, încetinind convergenţa veniturilor populaţiei faţă de media UE.