Stresul si depresiile in randul managerilor ajung sa faca in fiecare an, doar in Romania, prejudicii de 1,5 miliarde de Euro, ceea ce inseamna cam 1% din PIB.
La nivelul Europei cifrele pagubelor provocate de stres si depresii sunt estimate la circa 100 de miliarde de Euro anual, specialistii vorbind despre mai mult de 30 de milioane de cetateni ai Europei care sufera, uneori fara sa stie, de aceasta boala.
Cât de des vă simţiţi stresat la locul de muncă? De câte ori într-o săptămână ajungeţi în punctul în care spuneţi că aveţi nevoie de o vacanţă pentru a vă detaşa de problemele profesionale. Aţi identificat însă vreodată problemele care v-au adus în acest punct?
La nivel european, amploarea stresului la locul de muncă este îngrijorătoare - a devenit a doua problemă de sănătate profesională. Mai grav este că oamenii par că s-au resemnat, în condiţiile în care peste 50% dintre angajaţi consideră că stresul este ceva obişnuit la birou. Un personal stresat înseamnă automat şi o productivitate scăzută şi bani irosiţi. În România, costurile se ridică la peste 2 miliarde de euro.
Companiile au înţeles şi ele că este esenţial să ai angajaţi sănătoşi atât psihic, cât şi fizic şi încearcă să le ofere angajaţilor soluţii de relaxare.
Organizaţiile europene au demarat chiar şi o campanie de reducere a nivelul de stres resimţit angajaţi, iar autorităţile române par să vizeze aceeaşi direcţie.
Chiar şi unele profesii predispun mai mult decât altele la stres. Cei mai expuşi sunt specialiştii din domeniul sănătăţii, fie că e vorba de medici sau asistente, după care urmează actorii şi lucrătorii din industria divertismentului, profesorii, consultanţii financiari şi agenţii de vânzări.
Psihologul Simona Trifu a explicat, în emisiunea "Income", mecanismele prin care poate se poate contracara stresul creat la locul de muncă.
Psihologul Simona Trifu a explicat, în emisiunea "Income", mecanismele prin care poate se poate contracara stresul creat la locul de muncă.