Oficialii spun că statul dispune de prea puţini specialişti în acest domeniu. Sunt foarte multe proiecte depuse şi neevaluate. În aceste condiţii, România riscă să piardă la finalul anului 6,5 miliarde de euro din fondurile alocate în perioada 2007-2013.
Rezolvarea stă în mâinile experţilor străini. Vor încasa peste 6.000 de euro pe lună şi vor fi selectaţi în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanţă şi resurse umane. Pentru aceste servicii, ministerul pune la bătaie 8,6 milioane de euro. Statul aşteaptă de la aceşti experţi să verifice o cerere de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare şi o cerere de finanţare în maximum 15 zile lucrătoare.
România, alături de Slovacia, ar putea beneficia de un an în plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013. Este o propunere a Comisiei Europene, ce oferă o mai mare libertate de a cheltui şi de a solicita bani de la Uniunea Europeană, dar şi reduce risculde pierdere a sumelor. Rata de absorbţie a fondurilor de coeziune de către România era la finele lunii mai de 14,37%, adică 2,7 miliarde de euro. România are la dispoziţie în perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.