La Roma, e un scandal politic uriaş. Cei mai mulţi îl arată vinovat pe premierul Berlusconi şi-i cer demisia. Chiar şi aliatul său cel mai de încredere, şeful Ligii Nordului. Şase parlamentari din partidul premierului l-au părăsit marţi.
Practic, Berlusconi nu mai are majoritate absolută în Parlament. Dovadă a fost votul de astăzi, când legea bugetului a trecut la limită în Camera Deputaţilor.
Cea mai mare problemă e economia Italiei, aflată în pragul colapsului. Datoria ţării e de 1.800 de miliarde de euro, a treia ca mărime din lume.
"Anul viitor, Italia trebuie să găsească pe cineva, de oriunde, care să-i împrumute bani pentru plata unei datorii de 300 de miliarde de euro, doar ca să rămână la linia de plutire. Asta e problema", a declarat Louise Cooper, analist economic.
Grav este că deja Italia se împrumută de pe pieţele externe cu dobânzi uriaşe. Tot mai multe voci spun că după modelul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, Italia va cere ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi FMI. Dacă Italia va trebui să plătească la dobânda de 7%, asta va adăuga mai mult de 70 de miliarde de euro pe an la factura sa, ceea ce nu şi-ar putea permite.
Furtuna politică e puternică şi la Atena, însă acolo se întrevăd deja semnele unei schimbări. Premierul Papandreou a cerut tuturor miniştrilor să demisioneze, ca să deschidă calea unui Guvern de uniune naţională. Numele premierului va fi anunţat marţi noapte. Cel mai probabil, va fi şeful Băncii Naţionale a Greiciei.