Antena 3 CNN Economic Biz News Conducerea Oltchim cere Ministerului Economiei ajutor pentru plata salariilor până vineri

Conducerea Oltchim cere Ministerului Economiei ajutor pentru plata salariilor până vineri

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:51 28 Mar 2013 Modificat la 14:51 28 Mar 2013
Conducerea Oltchim cere Ministerului Economiei ajutor pentru plata salariilor până vineri
Foto: Agerpres
Actualul administrator al Oltchim a cerut Ministerului Economiei, într-o convorbire telefonică, să ia de urgenţă toate măsurile ca până vineri să fie plătite toate restanţele salariale, potrivit unor surse din interiorul combinatului vâlcean, informează Agerpres.

Solicitarea telefonică a fost făcută la negocierile care se desfăşoară între liderii de sindicat şi conducerea combinatului.

"Din telefoanele date ministrului actualul administrator special al combinatului a cerut de urgenţă toate măsurile ca până mâine să fie achitate restanţele salariale ale angajaţilor combinatului", au declarat sursele citate.

Peste 1.500 de salariaţi ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strâns, joi dimineaţă, într-un miting de amploare, protestând faţă de restanţele salariale din luna decembrie şi lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Protestatarii sunt atât angajaţi ai combinatului de la Vâlcea, cât şi ai combinatului Petrochimie de la Piteşti.

Miercuri, peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat traficul pe Drumul Naţional 64, timp de două ore, cerând administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Tot miercuri, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B şi au blocat şoseaua în zona Vămii din Piteşti, la un moment dat o parte a protestatarilor îmbrâncindu-se cu jandarmii care au intervenit să elibereze drumul.

Combinatul vâlcean Oltchim este cea mai mare unitate economică din judeţ având peste 3.000 de angajaţi. De nouă luni traversează cea mai gravă criză economică, a fost închis în vara anului 2012, a trecut printr-o tentativă de privatizare nereuşită, a fost repornit la 5% capacitate în octombrie, iar de la sfârşitul lunii ianuarie 2013 se află în procedură de insolvenţă.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.



×
x close