Antena 3 CNN Economic Biz News Ce sumă pierde România din cauză că nivelul Dunării a scăzut chiar şi sub 2 metri

Ce sumă pierde România din cauză că nivelul Dunării a scăzut chiar şi sub 2 metri

Ce sumă pierde România din cauză că nivelul Dunării a scăzut chiar şi sub 2 metri
25 Iul 2012   •   15:36

Seceta din ultima vreme a făcut ca nivelul Dunării pe teritoriul României să scadă schiar şi sub 2 metri, iar vasele de croazieră cu turişti străini nu mai pot circula până în Deltă, informează Mediafax. Turoperatorii estimează că România va pierde astfel peste 3 milioane de euro dacă autorităţile nu draghează fluviul.
   
"Problema se pune în principal pe partea bulgară, între Turnu Măgurele şi Giurgiu, unde există un prag care se poate traversa foarte greu în momentul de faţă din cauza cotelor foarte mici, de aproximativ doi metri. Cei de la ministerul Transporturilor nu au ajuns la niciun rezultat cu bulgarii, care refuză să dragheze. Românii refuză şi ei, pentru că e obligaţia Bulgariei, şi toată lumea are de pierdut", a declarat Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, care acoperă peste 80% din serviciile la sol adresate turiştilor care vin în croazieră pe Dunăre în România.
   
Mărginean estimează că în cel mult o săptămână, după prognoza meteo şi a cotelor apelor Dunării, navele cu turişti nu vor mai putea ajunge în Deltă.
   
El mai spune că soluţiile găsite în anul trecut au fost să se oprească navele la Turnu Măgurele, la Calafat sau la Turnu Severin, şi de acolo să fie preluaţi turiştii cu autocarele către Deltă.
   
"Vor fi costuri suplimentare, care trebuie suportate de turoperatori. Anul trecut au fost probleme similare din septembrie şi s-au anulat peste 70 de croaziere. Am improvizat unele croaziere, transportându-i cu autocarul până la Bucureşti, bineînţeles, toate cu reclamaţii, pentru că una e să ai confortul de pe nava de croazieră, alta e să vii cu autocarul. Dar multe croaziere s-au anulat", a mai spus el.
   
Doar Karpaten mai are de realizat, între 1 august şi începutul luni noiembrie, 304 croaziere până în Deltă, fiecare cu câte 135-150 de turişti, deci minim sunt 41.000 de persoane care ar trebui să ajungă anul acesta pe croaziere până în Deltă. În afară de acestea, alte 60 de nave din portofoliul altor companii urmează să ajungă în Deltă.
 
Majoritatea turiştilor (80%) sunt germani, iar în jur de 10-15%  vin din SUA. Cele mai multe croaziere încep la Passau (Germania), dar mai sunt şi unele de la Budapesta.
   

×
Subiecte în articol: Dunare seceta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Suporterii români sărbătoresc în București calificarea României în optimile EURO 2024
x close