Antena 3 CNN Economic Biz News ANALIZĂ. Ce urmează să se întâmple. "Ne îndreptăm spre COLAPS ECONOMIC. Preţul petrolului va atinge 20 de dolari/baril"

ANALIZĂ. Ce urmează să se întâmple. "Ne îndreptăm spre COLAPS ECONOMIC. Preţul petrolului va atinge 20 de dolari/baril"

O.P.
3 minute de citit Publicat la 10:28 04 Mar 2015 Modificat la 10:28 04 Mar 2015
slide_329660_3226559_free.jpg
Suntem pe marginea unei schimbări economice majore? Dacă avertismentele pe care le prezintă marii bancheri şi analişti economici ai lumii vor deveni realitate, schimbarea radicală se va produce în viitorul foarte apropiat.

Marile bănci vorbesc despre o prăbuşire a preţului petrolului (mai accentuată decât cea prin care tocmai am trecut), despre efectele devastatoare ale ieşirii Greciei din zona euro şi despre scăderea economică globală de aproape 2 trilioane de dolari în 2015.

Chiar dacă foarte puţini oameni cred previziunile bancherilor şi analiştilor economici, în ultima perioadă aceste avertismente au fost rostite cu o omnişcienţă care îi pune pe gânduri chiar şi pe cei mai optimişti dintre lideri. Însă, din nefericire, astfel de lucruri s-au mai întâmplat. Chiar înainte de criza din 2008 au existat oameni care au strigat sus şi tare că totul se va prăbuşi, iar acum acelaşi sentiment de nelinişte apasă din nou peste Wall Street. Nimeni nu ştie cu exactitate ce se va întâmpla, dar un număr considerabil de experţi consideră că nu ne îndreptăm în direcţia cea bună.



Problema petrolului

În ultimele săptămâni am asistat la o "readucere în parametri normali" a preţului petrolului (chiar dacă 50 de dolari/baril este considerat un preţ mic pentru marile economii ale lumii), ceea ce a oferit şansa marilor puteri să aducă din nou în discuţie tema "sănătăţii" economiei globale.
Din nefericire, experţii marilor grupuri bancare nu aduc veşti bune despre preţul petrolului. De exemplu, cei de la Citibank spun că preţul va scădea până la 20 de dolari pe barilul de petrol: "Faptul că preţul petrolului a urcat din nou nu este un lucru natural, ci o făcătură, menită să ne ia ochii de la adevărata problemă: piaţa petrolului este suprasaturată. Astfel, spre sfârşitul trimestrului 1 şi începutul trimestrului al II-lea preţul petrolului va scădea sub 40 de dolari pe baril, dar asta nu va fi tot. Prin toamna anului preţul va putea ajunge şi la 20 de dolari pe baril".

Analistul Berclay's, Michael Cohen a vorbit într-un interviu recent pentru CNBS că excesul de petrol este de 1 MILION de barili / ZI. Adevărul este că multe din firmele petroliere nu îşi permit să închidă pompele de forare. Foarte multe sunt datoare şi speră să îşi poată plăti datoriile.
Dacă preţul petrolului va scădea, nicio firmă petrolieră nu va dori să mai vândă, ceea ce s-ar putea traduce într-o criză a produselor petroliere pe piaţă. Iar de aici porneşte un lanţ al "stresului financiar" de care sunt legate foarte multe firme şi companii ce depind de produsele petroliere.

Economia globală

Între timp economia globală continuă să încetinească. Iar mulţi analişti de la marile lanţuri bancare vin să ne spună că acesta este doar începutul. Spre exemplu, David Kostin de la Goldman Sachs face următoarea previziune: 500 de companii (pentru care S&P face analiză) vor avea creşterea vânzărilor egală cu ZERO, pentru întreg anul 2015.

Alţi analişti sunt şi mai pesimişti. Bank of America spune că economia globală va avea o scădere de 2,3 trilioane de dolari în acest an, iar una din problemele care accelerează criza mondială se află în Europa.

Problema Greciei

Dacă Grecia schimbă din nou macazul şi regulile jocului din mers, există posibilitatea ca elenii să iasă din zona euro. Dacă acest lucru se va întâmpla, uniunea monetară va fi pusă sub semnul întrebării, iar astfel moneda euro se va prăbuşi.

Analişti de la Morgan Stanley fac o previziune sumbră şi spun că euro va scădea atât de mult încât va ajunge la un curs de 0,90 eur/dolar... asta în cazul în care scenarul "GrExit" va deveni realitate.

Cert este că ne mişcăm către o zonă de pericol real pentru pieţele financiare şi multe semne ne arată că ne îndreptăm spre o nouă perioadă de criză economică. Aşadar ochii şi urechile larg deschise.
 

×
Parteneri
x close