În cadrul grupului de lucru Infrastructură și Investiții au existat trei teme de discuție: elaborarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii naționale în directă proporționalitate cu țintele de creștere economică ale fiecărui stat; îmbunătățirea ecosistemului la nivel investițional și promovarea și protecția investițiilor transfrontaliere. Concluziile și recomandările vor fi transmise către liderii G20, cu scopul de a trasa direcții de acțiune concrete în ceea ce privește strategiile de dezvoltare la nivel mondial.
Ca participant în cadrul grupului de lucru Infrastructură și Investiții, dl. Mihai Daraban a făcut propuneri punctuale în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de business la nivel regional: importanţa Coridorului Pan – European Nr. 7 (Marea Neagră – Dunăre) și capacitatea Dunării de a oferi rute comerciale excelente din Marea Neagră către ţările fără ieşire la mare din Europa Centrală, dar și implementarea urgentă în România a unei Legi a Parteneriatului Public – Privat, care ar crea un mediu investițional stabil menit să încurajeze investitorii străini.
Importanţa acestei sesiuni este evidenţiată de nivelul alocărilor bugetare anuale pentru proiectele de infrastructură, care se ridică la aproximativ 9 trilioane USD, investiţiile în infrastructură fiind esențiale pentru creşterea economică. Grupul de lucru Infrastructură şi Investiţii propune depăşirea inegalităţilor uriaşe dintre sumele alocate domeniului în diverse zone ale globului, demers care ar necesita finanţări estimate la 15-20 trilioane USD în următorii 15 ani.
Totodată, Președintele CCIR a avut o întâlnire cu Preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), dl. Rifat Hisarcıklıoğlu. În cadrul acestei întrevederi s-a adus în discuție potențialul de colaborare între România și Turcia, având în vedere că deja în țara noastră sunt 14.277 de companii cu capital integral turcesc. Dl. Mihai Daraban a subliniat că „Portul Constanţa face legătura între Marea Neagră şi Dunăre şi dorim ca Dunărea să fie utilizată ca şi coridor de transport către ţările din Europa Centrală. De asemenea, România este un teritoriu optim pentru investiţiile în proiecte energetice. În acest sens, invităm companiile turce să investească în România”.
De asemenea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a avut o întrevedere cu dl. Cengiz Günay, membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Camerelor şi a Burselor de Mărfuri din Turcia.
Business 20 (B20) este o platformă influentă la nivel mondial, care reuneşte liderii comunităţilor de afaceri din economiile cele mai avansate ale lumii din cadrul G20. B20 promovează teme importante pentru dezvoltarea economiei mondiale şi asigură legătura dintre liderii politici, instituţiile internaţionale relevante şi comunităţile de afaceri.
G20 a fost înființat în 1999 la inițiativa G7. După crizele financiare care izbucniseră succesiv în Asia, Rusia și America Latină, G20 a fost gândit ca o organizație mai extinsă, în care principalele puteri mondiale și statele emergente, să poată coopera pentru rezolvarea și evitarea acestor turbulențe. La un nivel mai general, G20 servește și drept forum pentru discutarea problemelor bugetare și monetare, de comerț, creștere economică și energie.