Antena 3 CNN Economic Banci Profitul Raiffeisen a simţit mai mult presiunea cheltuielilor administrative decât creşterea veniturilor din operaţiuni

Profitul Raiffeisen a simţit mai mult presiunea cheltuielilor administrative decât creşterea veniturilor din operaţiuni

Adrian Mirsanu
2 minute de citit Publicat la 17:53 25 Aug 2011 Modificat la 17:53 25 Aug 2011
Profitul Raiffeisen a simţit mai mult presiunea cheltuielilor administrative decât creşterea veniturilor din operaţiuni
Foto: lacoltulstrazii.wordpress.com
Raiffeisen Bank Romania, subsidiara grupului bancar austriac Raiffeisen, a obtinut in primul semestru un profit dupa plata taxelor de 40 mil. Euro, ritmul de scadere de 23% fata de perioada similara a anului trecut fiind imprimat mai ales de avansul cheltuielilor general administrative, dupa cum rezulta din raportul publicat de Raiffeisen Bank International, in coordonarea careia se afla si operatiunile locale.

Desi veniturile din dobanzi s-au majorat in ultimul an cu 3,5% pana la 124 mil. Euro, iar per ansamblu veniturile operationale au crescut si ele usor cu 1,3%, ritmul de crestere fiind incetinit de veniturile din fee-uri si comisioane.

Veniturile din operatiuni au ajuns la 224 mil. Euro, cu 3 mil. Euro mai mari fata de prima jumatate a anului trecut, insa cheltuielile general administrative s-au majora cu 7,6% pana la 144 mil. Euro, muscand astfel din profitul operational al bancii pana la 80 mil. Euro fata de 88 mil. Euro in anul anterior. Al doilea trimestru a contribuit decisiv la profitul dupa taxe raportat de Raiffeisen in primul semestru, plusul fata de perioada ianuarie – martie fiind de peste 50%.

“Cea mai mare scadere a profitului net a avut loc in Romania, ca urmare a volumelor mai mici vandute”, se arata in raportul Raiffeisen Bank International.

Activele bancii s-au majorat in ultimul an cu 6% pana la 6,17 mld. Euro. Imprumuturile acordate si avansurile catre clienti au ajuns la jumatatea anului la 4,39 mld. Euro, cu 8,5% peste nivelul inregistrat in urma cu un an, ponderea creditelor catre populatie (retail) mentinandu-se in jurul valorii de 60% din portofoliul Raiffeisen, in timp ce imprumuturile catre companii sunt la o treime din volumul de credite al bancii.

Depozitele bancii au avansat cu 3% pana la nivelul de 3,5 mld. Euro, ceea ce a dus raportul imprumuturi/depozite la 125,7%, in crestere fata de anul anterior pe fondul avansului mai rapid al creditarii fata de ritmul de atragere de resurse de la clienti.

Numarul de clienti ai Raiffeisen s-a majorat in ultimul an de la 1,90 la 1,94 milioane, timp in care si personalul bancii a ajuns la 6.054 de angajati, cresterea fiind sub un procent. Reteaua Raiffeisen a ramas la aceleasi dimensiuni aproape, numarand 544 de locatii fata de 542 in iunie 2010. Raportul cost/venit este si el in crestere, ajungand la 64,2%.

Trendul de scadere al profiturilor se mentine pe piata bancara la nivelul bancilor mari, singura exceptie notabila fiind in primul semestru Banca Transilvania, care si-a dublat castigurile pe fondul unei reduceri a provizioanelor.

Intreaga piata bancara insa asteapta o repornire mai puternica a economiei, care sa pregateasca terenul pentru revenirea consumului, si in acest fel a apetitului pentru credite noi, principala sursa de business a bancilor.

×
x close