Bogătaşii din sudul Europei îşi transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveţia şi ţările nordice. Aceştia sunt îngrijoraţi de perspectiva ieşirii Greciei din zona euro şi de situaţia sectorului bancar din Spania şi Portugalia, arată o analiză
Reuters. Nikos, un afacerist grec cu activităţi în distribuţia de produse farmaceutice, a transferat 7 milioane de euro la o subsidiară a unei bănci bancă elveţiene din Luxembourg.
"Am muncit din greu toată viaţa şi mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani şi nu pot să risc ca banii mei să devină drahme", a declarat omul de afaceri.
Afaceriştii greci se tem de devalorizarea economiilor şi de o eventuală revenire la drahmă, iar spaniolii şi portughezii sunt îngrijoraţi de situaţia băncilor locale, astfel că îşi transferă depozitele către economiile solide din nordul Europei.
Potrivit mai multor consilieri financiari şi bancheri ai căror clienţi au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garanţia UE de 100.000 de euro, în prezent au loc "retrageri masive prin transferuri de bani". Această tendinţă a fost observată mai ales în perioada de după alegerile din Grecia, din 6 mai. Cele mai mari sume au ajuns în bănci din Londra, Frankfurt sau Geneva, potrivit surselor citate.
Conform unui alt bancher, spaniolii îşi amintesc de pachetul de controale de capital şi restricţii impus în urmă cu zece ani în Argentina, prin care autorităţile au încercat să prevină retragerile masive de depozite din bănci, în special în privinţa economiilor denominate în dolari.
În prezent, în zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro. Majoritatea economiilor, mai puţin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituţii financiare. Însă, în cazul în care o ţară ar pleca din zona euro, conturile bancare ar fi denominate într-o nouă monedă care s-ar devaloriza puternic în perioada imediat următoare. Clienţii ar putea să se confrunte şi cu controale de capital.
În acest context, specialiştii avertizează că mutarea banilor în străinătate s-ar putea dovedi o măsură insuficientă. Incertitudinile juridice legate de ieşirea unui stat din zona euro pun sub semnul întrebării modul în care se va face conversia la o nouă monedă.
"Este evident că investitorii greci vor căuta modalităţi de a păstra euro care nu vor fi convertiţi în drahme. Există temeri că depozitele în euro deţinute de un rezident grec într-un cont bancar din afara ţării vor fi de asemenea convertite. De asemenea, nu este sigur dacă titlurile în euro emise de Grecia către entităţi din afara ţării vor fi convertite sau nu", precizeză Damiam Bloom, partener la firma de avocatură Berwin Leighton Paisner.