Antena 3 CNN Economic Banci Londra şi Berlin ar putea cere compensaţii financiare de la Goldman Sachs

Londra şi Berlin ar putea cere compensaţii financiare de la Goldman Sachs

Londra şi Berlin ar putea cere compensaţii financiare de la Goldman Sachs
20 Apr 2010   •   01:50

Goldman Sachs s-ar putea confrunta cu cereri pentru compensaţii financiare din partea guvernelor europene şi a investitorilor în legătură cu cazul de fraudă lansat de ?Securities and Exchange Commission?- organismul de reglementare pe piaţa de capital din SUA.
Marea Britanie şi Germania, ale căror guverne au trebuit să îşi salveze băncile care au pierdut bani din cauza a ceea ce SEC consideră a fi comportamentul nepotrivit al Goldman, analizează ambele cazul, iar analiştii cred că procesele din partea investitorilor contra Goldman şi nu numai sunt inevitabile.
Ministerul german de finanţe, banca de dezvoltare deţinută de stta KfW şi IKB Deutsche Industriebank AG, despre care SEC arăta că a pierdut peste 150 milioane de dolari în investiţii ale Goldman, au anunţat luni că studiază dosarul şi nu exclud nici o opţiune.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari grupuri financiare din SUA, a fost acuzată de fraudă într-un proces intentat vineri Securities Exchange Commission (SEC) .
Autoritatea americana arată că Goldman Sachs a creat şi vândut un portofoliu de investiţii în domeniul imobiliar, pe care l-a conceput special din obligaţiuni ale căror valoare urma, cel mai probabil, să scadă.
În timp ce banca îşi sfătuia unii clienţi să parieze pe creşterea valorii portofoliului, un alt client, John Paulson, care a selectat obligaţiunile, a câştigat 3,7 mld. dolari în 2007, dupa ce a pariat "corect" pe scăderea valorii acestora.
Ulterior, Goldman a vandut portofoliul unor bănci europene ca IKB şi ABN Amro, care au pierdut peste un miliard dolari în urma tranzacţiei.
IKB a fost prima victimă din Germania a crizei financiare, în 2007. A fost salvată cu ajutorul KfW - ce deţinea pachet minoritar atunci, dar a prelut peste 90 la sută.
IKB arăta ca va analiza actele SEC şi orice măsură posibilă.
Interesele britanice în dosar sunt legate de Royal Bank of Scotland, care a plătit 841 milioane de dolari către Goldman Sachs în 2007.


Antena3.ro

×
Parteneri
x close