Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sunt de părere că autorităţile din domeniul economic ar trebui să fie mai agresive în măsurile luate, pentru a împiedica băncile şi instituţiile financiare să-şi asume riscuri nejustificate, titrează Bloomberg.
"Supravegherea trebuie să fie mai intensă şi mai incisivă, dar şi mai concentrată pe expunerile trasfrontaliere. Au rămas încă temeri că multe dintre caracteristicile structurale care au contribuit la apariţia de riscuri sistemice sunt prezente şi azi." arată un raport FMI, denumit "Modelarea unui nou sistem financiar".
În acelaşi timp, FMI va încuraja pe viitor infiinţarea unor fonduri de stabilizare pentru bănci, pentru acoperirea daunelor ce ar provoca falimentul, în situaţia unei crize economice. Reprezentanţii instituţiei financiare mai spun că organismele de supraveghere ar trebui să emită rapoarte publice referitoare la activitatea lor şi să împartă informaţii cu autorităţile locale de reglementare.
"Modelele de afaceri şi practicile vor trebui armonizate", menţionează FMI, care adaugă că directorii companiilor vor trebui traşi la răspundere în cazul asumării de riscuri excesive.
FMI mai doreşte ca autorităţile din SUA, Europa şi Asia să-şi ia angajamente politice la cele mai înalte niveluri, pentru dezvoltarea unor planuri de gestionare a situaţiilor în care o bancă a cărei colaps ar putea ameninţa sistemul financiar internaţional, are probleme.
Antena3.ro