Antena 3 CNN Economic Banci Cati bani a castigat a treia banca de pe piata? Analistii: Profitul net al Bancii Transilvania pe 2011 este in medie de 34 mil.euro

Cati bani a castigat a treia banca de pe piata? Analistii: Profitul net al Bancii Transilvania pe 2011 este in medie de 34 mil.euro

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 16:13 31 Ian 2012 Modificat la 16:13 31 Ian 2012
Cati bani a castigat a treia banca de pe piata? Analistii: Profitul net al Bancii Transilvania pe 2011 este in medie de 34 mil.euro
Sursa: Reuters
 Banca Transilvania (TLV), singura banca romaneasca de top cu capital privat majoritar romanesc, va anunta maine un profit net de 143,6 milioane de lei (33,9 milioane de euro), in crestere cu 47,3% mai mare fata de 2010, in principal pe fondul scaderii provizioanelor, potrivit mediei estimarilor oferite de noua banci si societati de brokeraj in cadrul unui sondaj realizat de Reuters.

La acest sondaj au participat analisti de la Alpha Bank, BRD-GSG, EFG Eurobank Securities , Erste Group, NBG Securities Romania, Piraeus
Bank, Raiffeisen Capital&Investment, Tradeville si UniCredit CAIB Securities.

Cea mai ridicata estimare de profit este de 175 milioane de lei (41,2 milioane de euro), in timp ce la polul opus un analist crede ca Banca Transilvania va raporta un castig de 129,3 milioane de lei (30,5 milioane de euro).

Banca Transilvania avea dupa primele noua luni ale anului trecut un profit net de
106,9 milioane de lei (25,4 milioane de euro), in crestere cu 53,3% fata de castigul din aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul bancii la acel moment era cu peste 10% mai mare fata de media estimarilor in cadul sondajului Reuters.

Luand in calcul estimarea medie de 143,6 milioane de lei oferita de analisti pentru tot anul 2011, ar insemna ca in trimestrul al patrulea al anului trecut, banca a mai facut un profit net de 36,7 milioane de lei, cu 32% mai mare fata de castigul din aceeasi perioada a anului precedent, dar cu 11% sub profitul din T3 2011. Banca Transilvania reusise in primele trei trimestre ale anului trecut sa surprinda in mod constant in principal datorita unei scaderi mai puternice a provizioanelor fata de asteptarile analistilor. Banca este asteptata sa raporteze maine provizioane de aproape 500 milioane de lei (115 milioane de euro) la finele anului 2011, cu 22,5% mai mici decat in 2010, potrivit mediei estimarilor analistilor.

“Eu ma astept la o scadere a provizioanelor in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada a anului anterior, la o crestere fata de T3 2011, cand provizioanele au fost neobisnuit de mici si zic eu, prematur”, spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania.

Analistii spuneau si anul trecut ca scaderea privizioanelor este oarecum prematura avand in vedere ca nu este asteptata o revenire puternica a economiei Romaniei, care sa imbunatateasca semnificativ portofoliul de credite.

“Ce a fost foarte bine in trimestrele anterioare si s-ar putea sa vedem si in T4 este o crestere destul de buna pe credite/depozite, iar statisticile BNR arata acest lucru: o revigorare a cererii de credite. La Banca Transilvania este posibil sa vedem acest lucru intr-o masura mai mare decat la alte banci”, a precizat Adriana Marin.

Banca Transilvania reusise sa raporteze o crestere a portofoliului de credite de 10,9% in primele noua luni, pana la 13,5 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Activele totale crescusera cu 9,2% pana la 23,57 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), Banca Transilvania intrand in top 3 banci din sistemul bancar.

“Ultimul trimestru al anului trecut ar trebui sa fie unul bun pentru Banca Transilvania. Provizionele vor creste fata de T3, dar vor fi mai mici decat in T1 si T2, iar pe de alta parte, ce ar trebui sa aduca un plus este rezultatul din activitatea de tranzactionare. Ce a tras in jos banca in T3 a fost tocmai acest rezultat, banca avand de suferit din cauza scaderii pietei de capital”, a comentat Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

Raportarea rezultatelor pe 2011 va marca si ultimul an in care conducerea executiva a bancii a fost detinuta de olandezul Robert Rekkers, cel care a dus banca in top 3 de pe piata. Rekkers si-a dat demisia in urma mai multor neintelegeri cu board-ul bancii, care oricum nu mai era dispus sa ii prelungeasca mandatul.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Etichete: Banca Transilvania
x close