Antena 3 CNN Economic Guvernul Cioloş ar putea reconsidera sau amâna anumite măsuri luate de Victor Ponta

Guvernul Cioloş ar putea reconsidera sau amâna anumite măsuri luate de Victor Ponta

2 minute de citit Publicat la 11:50 23 Noi 2015 Modificat la 11:50 23 Noi 2015
ciolos Victoria.jpg
foto: gov.ro
A ţine deficitul sub 3% din PIB e obligatoriu, nu este un moft, declară la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El spune că principala provocare pe termen scurt pentru Guvernul Cioloş este realizarea bugetului pe 2016.

În opinia lui Ionuţ Dumitru, "principala provocare, mai ales pe termen scurt este realizarea bugetului pentru anul 2016, în condiţiile în care dacă luăm în calcul toate măsurile adoptate deja până în momentul de faţă de vechiul Guvern, o să constatăm că avem şi pe venituri şi pe cheltuieli o presiune foarte mare pe buget şi anume pe partea de venituri din măsurile care se vor aplica din noul Cod Fiscal vom avea un impact bugetar de circa zece miliarde de lei, în 2016, impact bugetar negativ, iar pe partea de cheltuieli, dacă adunăm toate măsurile de creştere a salariilor, inclusiv cele recente şi alte măsuri pe partea de cheltuieli, o să ajungem la o cifră de creştere a cheltuielilor de aproape 13 miliarde de lei. Deci în total, măsuri pe venituri şi pe cheltuieli de aproape 22-23 de miliarde de lei, care trebuie acomodate în bugetul pentru 2016".

După cum precizează preşedintele Consiliului Fiscal, "calculele în momentul de faţă arată un deficit bugetar, dacă nu se iau măsuri de compensare, practic vom avea un deficit de peste 3% din PIB, poate uşor peste 3,3% din PIB. Este obligatoriu ca noul Guvern să facă un buget sub 3%".

Întrebat ce poate face Guvernul Cioloş pentru a menţine deficitul sub 3%, Ionuţ Dumitru a răspuns: "Pot reconsidera, poate, anumite măsuri pe care Guvernul precedent le-a luat sau le pot amâna, pot face anumite economii poate la anumite zone de cheltuieli sau pot pune presiune mai mare pe partea de colectare a taxelor, unde suntem foarte deficitari în continuare, deşi au mai fost făcute progrese".

El spune de asemenea că "vor trebui găsite soluţii pentru a resuscita investiţiile publice. Dacă ne uităm la investiţiile publice, ele au suferit enorm în ultimii ani (...). Economia se sufocă din lipsa investiţiilor, mai ales în zona de infrastructură".

În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, ANAF-ul trebuie informatizat: "Altă provocare majoră este colectarea taxelor, unde s-au făcut o serie de progrese, dar ele au fost mai degrabă forţate de controalele ANAF, însă pentru a putea avea cu adevărat o colectare mai bună a taxelor, trebuie să avem ceea ce numim conformare voluntară, adică cetăţenii, contribuabili şi firme contribuabile la bugetul de stat să aibă dorinţa voluntară de a-şi plăti taxele şi impozitele. Or ca să ajungem acolo e nevoie de două lucruri. Primul lucru important este informatizarea ANAF şi cred că asta se poate face de către noul Guvern în intervalul foarte scurt avut la dispoziţie, măcar început procesul (...). Un al doilea lucru îl reprezintă transparentizarea cheltuielilor, contribuabilii să vadă că banii lor sunt cheltuiţi transparent şi mai eficient şi în momentul acela vor avea şi dorinţa de a-şi plăti mai bine taxele şi impozitele".

Ionuţ Dumitru concluzionează că "a ţine deficitul sub 3% este obligatoriu, nu este un moft. România ar avea deservicii foarte mari şi ar avea costuri foarte mari de suportat, dacă deficitul bugetar derapează peste 3%".

×
Etichete: Dacian Cioloş
x close