Antena 3 CNN Conferinţe Simona Bucura Oprescu: ”Numărul locurilor de muncă a crescut cu peste 100.000 în peste 10 județe, anul trecut”

Simona Bucura Oprescu: ”Numărul locurilor de muncă a crescut cu peste 100.000 în peste 10 județe, anul trecut”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:22 25 Feb 2025 Modificat la 11:22 25 Feb 2025
simona bucura oprescu
Simona Bucura Oprescu a prezentat, în cadrul conferinței, evoluțiile și provocările din sectoarele esențiale ale economiei. Foto: Antena 3 CNN

Anul 2025 aduce provocări fiscale și bugetare care pun la încercare și piața muncii din România. Adaptarea pare a fi cuvântul-cheie al acestei perioade. Profesioniști din domeniul resurselor umane, economiști, consultanți, miniștri de linie și antreprenori de succes, alături de rectorii unor prestigioase universități, vor aborda dificultățile pieței muncii din România într-o dezbatere organizată de Antena 3 CNN, cu tema „Provocări și soluții pentru piața muncii din România în 2025”.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a prezentat, în cadrul conferinței, evoluțiile și provocările din acest sector esențial al economiei.

Oficialul a subliniat faptul că, în ultimul an, numărul locurilor de muncă a crescut semnificativ în întreaga țară, menționând că „sunt județe ale României în care numărul de locuri de muncă a crescut cu peste 100.000 anul trecut. Avem cam 10 județe în care numărul de locuri de muncă a crescut peste 100.000, este important că în toate județele țării numărul de locuri de muncă a crescut anul trecut, dar sigur, ținta noastră pentru 2025 este să avem și un șomaj în scădere.”

Ministrul a explicat că bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2025 a fost fundamentat luând în calcul o reducere a numărului de șomeri cu 60.000. Totuși, a atras atenția asupra principalei dificultăți cu care se confruntă angajatorii din România în prezent. „Dacă până acum 10 ani principala problemă pe care o aveau era reprezentată de fiscalitate, astăzi principala provocare pe care angajatorii din România o au o reprezintă lipsa forței de muncă calificată, deficitul de competențe, de forță de muncă calificată.”

În ceea ce privește fiscalitatea și impozitarea muncii, care rămâne ridicată, Simona Bucura Oprescu a precizat că Ministerul Muncii susține măsuri care să încurajeze ocuparea forței de muncă. „Sigur, noi suntem Ministerul Muncii și, ca Minister al Muncii, ne dorim în primul rând ca munca să fie stimulată și aici, împreună cu colegii noștri de la Ministerul Finanțelor și nu doar împreună cu ei, dar și cu partenerii sociali, sindicate, patronate, reprezentanți ai mediului universitar, dar mai ales impreună cu reprezentanți ai companiilor, putem veni cu măsuri care să ne ducă în zona unei stimulări a muncii. Dar pentru asta este nevoie ca aceste măsuri să fie bine gândite, bine cumpănite, bine pregătite înainte, fiindcă până la urmă, primul lucru pe care angajatorii îl cer este nevoia de predictibilitate.”

Întrebată despre un orizont de timp pentru ajustarea fiscalității muncii, ministrul a precizat că acest aspect este inclus în programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, iar obiectivul este de a face progrese vizibile în acest sens.

Referitor la disponibilizările din sectorul public, Simona Bucura Oprescu a punctat importanța corelării nevoilor instituționale cu resursa umană existentă. „Eu cred că trebuie să fim foarte atenți astfel încât să corelăm nevoile cu resursa umană, cu dimensionarea resursei umane din instituțiile publice. Și noi putem să oferim în primul rând datele pe care le avem pentru instituțiile de la Ministerul Muncii, unde pot să o spun cu siguranță că avem nevoie de mai mulți colegi și unde categoric este nevoie de o dimensionare atentă.”

×
x close