Antena 3 CNN Conferinţe Nou sistem de monitorizare video în Sectorul 2: ”Va monitoriza inclusiv starea asfaltului”

Nou sistem de monitorizare video în Sectorul 2: ”Va monitoriza inclusiv starea asfaltului”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:41 27 Feb 2025 Modificat la 16:41 27 Feb 2025
supraveghere video trafic
”Aș îndrăzni să spun că Sectorul 2 este cumva restanțierul Bucureștiului în ceea ce privește fenomenul digitalizării serviciilor publice”. Foto: Getty Images

Autoritățile locale trebuie să găsească rapid soluții la probleme ce țin de viața cotidiană, având în vedere ca un rol crucial în dezvoltare și digitalizare. Noile administrații au dat piept cu probleme încă de la primele luni de mandat. Soluțiile care pot fi implementate au fost dezbătute la conferința marca România Inteligentă Antena 3 CNN, „Smart Cities - Safe Future, Soluțiile care ne vor schimba modul de viață”. 

Pe lângă obiective îndeplinite și aspecte pozitive, noile administrații din diferite colțuri ale țării au găsit și probleme care trebuie rezolvate. 

”Aș îndrăzni să spun că Sectorul 2 este cumva restanțierul Bucureștiului în ceea ce privește fenomenul digitalizării serviciilor publice pentru cetățeni. Și atunci principala preocupare este ca zonele frecvente de interacțiune dintre cetățean și autoritatea locală să fie transpuse și în plan digital. 

Chiar în acest moment pregătim un caiet de sarcini pentru o procedură de extindere a sistemului de monitorizare video. Și vă dau un simplu exemplu, ne dorim ca prin noul sistem de monitorizare video să monitorizăm inclusiv starea asfaltului de pe străzile din Sectorul 2”, a declarat Rareș Hopincă, primarul Sectorului 2. 

”Avem un sistem video care monitorizează și acoperă întreg județul, peste 700 de camere video. De ce nu-l putem folosi? Am putut să îl folosim punctual, n-am putut să-l folosim să identifice, de exemplu, mașinile de dezăpeziere. Ne-am pus problema, avem program de dezăpezire, noi suntem o mână de oameni, nu ne putem întinde în tot județul să știm dacă se respectă programul. Dacă e viscol, știe toată lumea, bagi mașina, dar în 10 minute, s-a pus zăpada. Al doilea punct, avem un sistem de transport județean împărțit pe vreo 12 zone. Conform contractelor de delegare a serviciului, fiecare operator din zonele respective este obligat să întrețină și să pună la dispoziția Consiliului Județean o hartă cu mișcarea în timp real a mașinilor”, a spus și Mario Daniel Soare, vicepreședinte Consiliul Județean Prahova. 

De partea cealaltă, și pentru producătorii români de autobuze electrice sunt multe obstacole de depășit. 

”Ca să faci un autobuz îți trebuie 2-3 ani de zile de pregătire ca să să scoți un model nou. Noi lucrăm la un proiect nou și vrem să finalizăm acest proiect, să-l lansăm în octombrie la Bruxelles. 

Noi considerăm că avem suficientă voință, avem ingineri care înțeleg tehnologia. În opinia mea, cu 200 până la 220 de antreprenori care să îmbrățișeze ideea și să să dezvolte anumite domenii, reușim să să punem un procent tot mai mare în dezvoltarea acestui produs, pentru că ok, dacă e să vă spun din total autobuz, vom avea undeva la 65-68% producție locală”, a spus Mircea Cirț, fondatorul ATP Group.

Proiectele și soluțiile pentru digitalizarea orașelor din România au fost dezbătute la conferința „Smart Cities - Safe Future, Soluțiile care ne vor schimba modul de viață”, organizată de Antena 3 CNN. 

×
Etichete: Rareş Hopincă
x close