Antena 3 CNN Be EU Ţările din Europa în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro

Ţările din Europa în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro

Proporția de angajaţi care câștigă doar salariul minim este mai mare de 10% în mai multe țări din Europa.

Ţările din Europa în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro
Sursa foto: Getty Images/ TwilightEye
de Georgiana Adam    |    09 Mai 2024   •   16:36

Anul acesta marchează un pas important în direcția îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață în statele membre ale UE, deoarece noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie a acestui an.

22 dintre cele 27 de state membre ale UE au un salariu minim național. Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au. Cipru a introdus unul la începutul anului trecut.

Dintre cele 10 țări candidate și potențial candidate, opt au un salariu minim național: Muntenegru, Moldova, Macedonia de Nord, Georgia, Albania, Serbia, Turcia și Ucraina, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Kosovo nu au unul, notează Euronews.

Țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), respectiv Norvegia, Elveția și Islanda, nu au un salariu minim național.

Unde este salariul minim brut mai mic de 1.000 de euro

Salariile minime din țările UE variază foarte mult, între 477 de euro în Bulgaria și 2.571 de euro pe lună în Luxemburg.

Salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro, iar în Spania de 1.323 euro.

Salariul minim este mai mic de 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre în care există un salariu minim național. 

În rândul țărilor candidate și potențial candidate, această cifră variază de la 360 de euro în Macedonia de Nord la 613 euro în Turcia.

Bulgaria (477 de euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt toate țări candidate.

În acest top, România se află pe locul 21.

×
Subiecte în articol: salariu minim Europa
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close