Antena 3 CNN Be EU Europenii cu venituri mici se confruntă cu vremuri grele în lupta pentru plata chiriei și a utilităților

Europenii cu venituri mici se confruntă cu vremuri grele în lupta pentru plata chiriei și a utilităților

Potrivit unui studiu realizat de Banca Centrală Europeană (BCE), se așteaptă ca un număr tot mai mare de europeni cu venituri mici să întârzie la plata principalelor facturi în lunile următoare din cauza creșterii ratelor dobânzilor, a chiriilor și a costurilor utilităților.

Europenii cu venituri mici se confruntă cu vremuri grele în lupta pentru plata chiriei și a utilităților
Sursa foto: Getty Images / krisanapong detraphiphat
de Georgiana Adam    |    22 Apr 2024   •   21:51

Cercetările BCE arată că mai mult de un sfert dintre gospodăriile cu venituri mici se așteaptă la întârzieri la plata creditelor ipotecare în lunile următoare.

"Capacitatea gospodăriilor de a face față costurilor legate de locuințe și plăților ipotecare este o sursă de îngrijorare, în special pentru gospodăriile cu venituri mici", au scris cercetătorii într-un articol din buletinul economic al BCE care oferă o imagine de ansamblu a ”poverii locuințelor” în cele mai mari 11 economii din zona euro.

De când BCE a început să majoreze dobânzile în iulie 2022, costurile totale ale locuințelor au crescut cu 6% pentru proprietarii de locuințe, dar cu 12% și, respectiv, 9% pentru cei cu credite ipotecare și chiriași, relevă raportul realizat de Omiros Kouvavas și Desislava Rusinova.

În ianuarie 2024, gospodăriile plăteau în medie 765 de euro pe lună pentru costurile totale legate de locuință, inclusiv utilitățile (cum ar fi gazul, electricitatea și apa), întreținerea locuinței și costurile de chirie sau de ipotecă, potrivit raportului, potrivit Euronews.

Costurile legate de locuință absorb aproximativ 40% din venituri pentru chiriași, 35% pentru cei cu credite ipotecare și 20% pentru proprietarii de locuințe. În același timp, cei cu cele mai mici venituri care sunt nevoiți să își închirieze locuințele se confruntă cu plata a aproximativ jumătate din salariul lor lunar în costuri.

Cei care au un credit ipotecar se confruntă cu cele mai multe dificultăți

Dintre cele trei categorii principale, cei care au un credit ipotecar se confruntă cu cele mai mari costuri, din cauza ratelor crescute ale dobânzilor, rata lunară medie a acestora trecând de 1.100 de euro.

Majorarea dobânzilor și-a pus amprenta și pe piața chiriilor. Creșterea costurilor de împrumut a stopat noile investiții, în timp ce piața de închiriere, care se confrunta deja cu o penurie de locuințe disponibile, și-a văzut prețurile crescând în consecință. 

Conform BCE, chiriașii plătesc în medie peste 800 de euro în cele 11 țări analizate, în timp ce proprietarii de locuințe proprietate personală se apropie de un cost de 500 de euro pe lună, în principal din cauza creșterii costurilor de întreținere a locuințelor. Costurile utilităților s-au redus recent.

Dintre cele 11 țări, costurile cu locuința par a fi cele mai ridicate în Irlanda - aproximativ 900 de euro pe lună fără ipotecă, dar mai mult de 1 200 de euro dacă se include și plata ipotecii.

Facturile pentru locuințe sunt pe locul al doilea și al treilea în Germania și Austria, cu aproximativ 750 de euro (900 de euro cu ipotecă). Persoanele din Grecia și Portugalia au cele mai mici cheltuieli legate de locuință din cele 11 țări.

Atunci când costurile cu locuințele au fost analizate ca raport din venitul unei gospodării, Austria a apărut ca fiind cea mai scumpă țară, cu 29% (33% dacă în calcule sunt incluse ipotecile) din venitul său alocat acestor costuri.

×
Subiecte în articol: preţuri locuinţe
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close