Antena 3 CNN Be EU Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu: "Nu vom importa niciun produs care este asociat cu defrişările în UE

Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu: "Nu vom importa niciun produs care este asociat cu defrişările în UE

Într-o mișcare de amploare pentru protejarea mediului și combaterea defrișărilor, Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a vorbit, în cadrul emisiunii Be Eu, despre implementarea unor măsuri radicale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2024   •   11:05

Legea europeană privind defrişările ilegale a avut efecte pozitive în ultimul an.

Actul normativ a creat obligaţia companiilor să urmărească produsele lor de-a lungul lanțului de aprovizionare până la originea materialelor și să dovedească faptul că procesul de producție nu a inclus defrișări.

Legea se aplică firmelor care vând soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cauciuc, cacao și cafea, precum și unele produse derivate, cum ar fi pielea, ciocolata și mobila.

Cum a fost aplicată până acum, a explicat, în emisiunea BeEU, cu Sabina Iosub, Comisarul european pentru Mediu Virginijus Sinkevičius.

"În ceea ce priveşte defrişările, cea mai mare schimbare a fost că am reuşit să combinăm măsurile comerciale şi politica de mediu. Şi acesta este singurul mod în care cred că poate funcţiona cu adevărat.

Ne-am asigurat că, dacă cele şapte produse care sunt trecute în legislaţie provin de pe un teren care înainte era pădure, deci practic pădurea a fost tăiată şi apoi utilizarea terenului s-a orientat către agricultură, atunci aceste produse nu pot fi vândute pe piaţa UE.

Cred că aceasta este o mare realizare pentru a lupta împotriva defrişărilor globale. Acesta este un instrument real. Şi include defrişările legale şi pe cele ilegale.

Deci, practic, înseamnă că nu vom importa niciun produs care este asociat cu defrişările aici, în UE, dar şi în afara UE. Şi, atunci când nu există o piaţă, cealaltă parte este forţată să se gândească la o soluţie. Noi vedem că există o mulţime de soluţii care nu au mai fost folosite până acum", a spus Virginijus Sinkevičius.

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close