Centura Capitalei a fost închisă circulaţiei începând de la ora 9.40, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a precizat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Circulaţia a fost închisă, marţi dimineaţă, pe DN 5 Bucureşti-Giurgiu, DN 51 Izvoarele-Zimnicea, DN 65A Roşiorii de Vede-Salcia, judeţul Teleorman, şi DN 13AOdorhei - Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.
Drumuri închise traficului rutier, potrivit situaţiei înregistrate până marţi, la ora 11.00
- autostrada A1 Bucureşti - Piteşti (închisă, marţi, de la ora 12.00)
- autostrada A2 Bucureşti - Feteşti
- Centura Capitalei
- DN 1D Albeşti - Urziceni
- DN 22 Râmnicu Sărat - Băile
- DN 23A Gologanu - Ciorăşti
- DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti
- DN 2C Costeşti - Slobozia
- DN 2N Bogza - Jitia
- DN 2R Jitia - Vintileasca
- DN 2B Buzău - Galaţi - frontiera cu Republica Moldova
- DN 11A Bârlad - Oneşti,
- DN 2D Focşani - limita cu judeţul Covasna
- DN 2M Focşani - Odobeşti - Coasa
- DN 23 Focşani - Brăila
- DN 2L Tişiţa - Panciu
- DN 24 Tişiţa - Vaslui
- DN 2 Bucureşti - Adjud
- DN 25A Fundeni - Năneşti
- DN 5A, blocat în localitatea Izvoarele, între kilometrii 22 şi 25
- DN 24C Vânători - Rădăuţi Prut
- DN 15D Piatra Neamţ - Roman - Negreşti
- DN 10 Buzău - Braşov
- DN 22B Brăila - Galaţi
- DN 24D Bârlad - Cuca - Tuluceni
- DN 26A Oancea - frontieră cu Republica Moldova
- DN 2A Urziceni - Hârşova
- DN 31A Olteniţa - Mănăstirea
- DN 3A Lehliu - Feteşti
- DN 3B Călăraşi - Feteşti - Giurgeni Vadu Oii
- DN 3 limita judeţului Ilfov - Călăraşi
- DN 4 limita judeţului Ilfov - Olteniţa
- DN 21 Brăila - Slobozia - Călăraşi
- DN 25 Tecuci - Şendreni
- DN 26 Galaţi - Oancea - Murgeni
- DN 31 Cuza Vodă - Olteniţa
- DN 41 Olteniţa - Daia
- DN 21A Bărăganu - Ţăndărei
- DN 22A Cataloi - limita cu judeţul Constanţa
- DN 22D Măcin - Două Cantoane
- DN 22E Brătianu - Gărvan
- DN 22F Horia - Nalbant
- DN 1B Ploieşti - Mizil - Buzău
- DN 5 Bucureşti - Giurgiu
- DN 51 Izvoarele - Zimnicea
- DN 65A Roşiorii de Vede - Salcia
- DN 13A Odorhei - Miercurea Ciuc
De asemenea, traficul pe drumurile naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău, Călăraşi şi Tulcea a fost închis duminică, în urma avertizării cod portocaliu de ninsori şi viscol.
De asemenea, de la ora 09.30 a fost deschis traficul pe DN 15D Negreşti - Roman, DN 24A Murgeni - Huşi, DN 7C Căpăţâneni - Piscul Negru, DN 2F Bacău - Vaslui şi DN 11 Târgul Secuiesc - Braşov.
Traficul greu este restricţionat pe 14 drumuri naţionale. Astfel, pe autostrada A2 tronsonul Feteşti-Cernavodă, DN 2A Constanţa - Hârşova, DN 22C Cernavodă-Basarabi, DN3 Basarabi - Constanţa, DN 71 Moroieni - Sinaia, DN 22 Măcin - Tulcea - limita judeţului Constanţa este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, iar pe DN 1A Blejoi - Vălenii de Munte - Săcele, DN 2 Adjud - Bacău, DN 28A Târgu Frumos - Paşcani, DN 2 Roman - Bacău (pe sensul spre Bacău), precum şi pe sensurile de mers spre Bucureşti ale A1 Piteşti - Bucureşti, DN 6 Alexandria - Bucureşti, DN 7 Piteşti - Bucureşti şi DN 1A Ploieşti - Bucureşti sunt restricţii pentru maşinile de pentru 7,5 tone.
Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Bucureşti şi 19 judeţe, unde până miercuri dimineaţă va ninge viscolit, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, alte 17 judeţe fiind avertizate cu cod galben.
Codul portocaliu a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.
De asemenea, potrivit avertizării cod galben, în nordul şi centrul Moldovei, în Banat şi în zona de munte va continua să ningă, iar vântul va avea viteze de până la 30-40 de kilometri pe oră.
Codul galben a fost emis pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi parţial pentru Sibiu, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să aibă lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, precum şi sistem de climatizare-dezaburire funcţional.
Amendă pentru şoferii care nu respectă interdicţiile
În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.
Şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.