Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Joe Biden, aproape de victorie, cu avansuri în 4 state-cheie. Echipa lui Trump atacă la Curtea Supremă

Joe Biden, aproape de victorie, cu avansuri în 4 state-cheie. Echipa lui Trump atacă la Curtea Supremă

Democratul Joe Biden conducea, vineri seara, în statele cheie Pennsylvania, Nevada, Arizona şi Georgia, cu marje mici în faţa preşedintelui şi candidatului republican Donald Trump.

Joe Biden, aproape de victorie, cu avansuri în 4 state-cheie. Echipa lui Trump atacă la Curtea Supremă
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Noi 2020   •   19:55

În Pennsylvania, Biden a întors situaţia şi s-a plasat, în a doua parte a zilei, în faţa preşedintelui în funcţie, pe măsura avansului numărătorii voturilor prin corespondenţă, îndelung blamate de Donald Trump.

Update sâmbătă, 7 noiembrie,ora 02:30 Cererea republicanilor de oprire a numărării voturilor, respinsă în Nevada

Un judecător federal din Nevada a respins solicitarea candidaţilor republicani pentru Congres, de stopare a numărării voturilor în districtul Clark. 

După două ore de audieri, judecătorul Andrew Gordon a respins, pe fond, cererea republicanilor, argumentând că întreruperea numărătorii nu serveşte interesului public, pentru că ar însemna privarea câtorva sute sau chiar mii de cetăţeni de dreptul de vot pe care şi l-au exprimat pe buletinele trimise prin poştă.

Update 23:30 În Arizona mai sunt cel puţin 250.000 de voturi de numărat iar procesul se va întinde în weekend

Între 250.000 şi 270.000 de voturi mai rămăseseră de numărat şi de centralizat în statul Arizona, unde Joe Biden avea, vineri, un avans relativ fragil, de circa 39.000 de voturi, în faţa lui Donald Trump.

Cele mai multe voturi încă nenumărate provin din districtul Maricopa, cu capitala Phoenix. 

Oficialii estimează că vor termina de procesat aceste voturi, mai puţin voturile provizorii, pe parcursul weekend-ului.

Update 23:15 Biden îşi măreşte avansul în Pennsylvania şi Georgia şi cedează teren în Arizona

Ultimele date indicau vineri, după ora 23, ora României, că Joe Biden îşi sporea marginal avansul în Georgia (câteva zeci de voturi în plus de la ultima actualizare) şi Pennsylvania (+200 voturi de la ultima raportare) şi ceda teren în Arizona.

În toate cele trei stat, plus Nevada, democratul se plasează în faţa lui Donald Trump (foto 2, foto-galerie).

Update 23:00 De ce 'este probabil' să se renumere voturile în Georgia

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a declarat, vineri, că principala preocupare a sa şi a autorităţilor electorale statale este să se asigure că "fiecare vot dat în condiţii de legalitate" este numărat şi înregistrat în mod corespunzător.

La un total de circa 5 milioane de voturi, cei doi contracandidaţi sunt departajaţi de o marjă de ordinul miilor (cca 1.600 în favoarea lui Joe Biden, conform datelor de vineri seară, n.r.).

Cu o marjă atât de mică, probabil va avea loc o renumărare, a spus secretarul de stat.

Oficialii din Georgia spun că, în condiţiile numărării a circa 99% din voturi, mai rămăseseră de procesat aproximativ 4.000 de voturi în câteva districte.

Update 22:30 Avocaţii republicanilor vor să blocheze la Curtea Supremă voturile primite după 3 noiembrie

Concret, aceştia solicită Curţii Supreme a Statelor Unite să ordone autorităţilor din Pennsylvania "să nu facă nimic" în privinţa voturilor prin corespondenţă primite după 3 noiembrie - ziua în care s-a desfăşurat scrutinul prezidenţial şi legislativ din SUA. 

Kathy Boockvar, secretarul de stat din Pennsylvania, a dispus deja ca toate voturile primite între 4 noiembrie (miercuri) şi 6 noiembrie (vineri) să fie separate de cele primite până în ziua alegerilor, în contextul în care este în desfăşurare o procedură judiciară legată de aceste voturi.

Cererea republicanilor vizează ca aceste voturi să fie, pur şi simplu, ignorate momentan de autorităţi şi să nu contribuie la rezultatul electoral.

Update 21:30 Un judecător din Pennsylvania a dispus separarea aşa-numitelor voturi provizorii

Măsura este menită să-i departajeze pe votanţii care au transmis formulare de vot cu probleme.

Nu este clar în acest moment câte voturi provizorii sunt afectate de această decizie judecătorească.

Un vot provizoriu este dat de un cetăţean înainte ca autorităţile electorale să decidă dacă acest vot poate fi luat în calcul ca fiind valid.

Update ora 21: Pennsylvania rămâne statul care ar putea tranşa cel mai rapid cursa electorală

Dacă dăm la o parte Georgia, unde autorităţile au spus că voturile vor fi renumărate, Pennsylvania era statul cu numărătoarea cea mai avansată - 96% (foto 1, foto-galerie) şi cu peste 10 mii de voturi în favoarea democratului. Este şi statul care, dacă ar fi adjudecat de Biden, ar tranşa competiţia electorală, pentru că i-ar oferi acestuia 20 de voturi electorale.

El contează deja pe 253 de voturi în Colegiul electoral federal iar cele 20 de voturi în plus l-ar duce peste pragul minim necesar pentru învestire - 270.

Joe Biden mai avea un avans de cca. 44 de mii de voturi în Arizona (11 voturi electorale), în scădere faţă de avantajul consemnat în zilele anterioare.

În schimb, Donald Trump continua să conducă în Carolina de Nord (cu cca. 77 mii de voturi în plus), un stat în care se dispută voturile a 15 electori.

Tot vineri, Biden a preluat conducerea şi în Georgia, unde se număraseră 99% din voturi iar avansul democratului era mai mic de 2.000 de voturi.

Update ora 20:20: Tranziţia de putere va fi paşnică (Consilier al lui Donald Trump)

Larry Kudlow, unul din principalii consilieri economici ai preşedintelui american Donald Trump a afirmat, vineri, că va avea loc un transfer paşnic al puterii, relatează agenţia dpa, citată de Agerpres.

"Cred că transferul de putere va fi paşnic", a spus Kudlow, întrebat dacă este necesar un astfel de transfer pentru a menţine calmul pe pieţe.

"Avem cea mai mare democraţie a lumii şi respectăm statul de drept, şi aşa va face şi acest preşedinte", a spus Kudlow.

Anterior, echipa de campanie a lui Donald Trump anunţase că acesta "nu va ceda" cursa pentru Casa Albă.

Update ora 20: Acuzaţiile de fraudă formulate de Trump prejudiciază libertatea în SUA şi în lume (senator republican)

Senatorul Mitt Romney, unul dintre puţinii politicieni republicani care au îndrăznint să-l înfrunte deschis pe actualul preşedinte pe parcursul mandatului, a avut o reacţie dură la spusele lui Donald Trump despre "furtul alegerilor" prin intermediul voturilor prin corespondenţă.

Prin astfel de afirmaţii, Trump aduce prejudicii cauzei libertăţii în America şi în lume, a comentat Romney.

"Preşedintele are dreptul de a cere renumărarea voturilor, de a cere achetarea presupuselor nereguli din procesul de votare, acolo unde există dovezi . Să facă aceste lucruri este în limitele procesului electoral. Însă greşeşte să spună că alegerile au fost fraudate, compromise şi furate. Făcând astfel, prejudiciază cauza libertăţii aici în SUA şi întreaga lume, slăbeşte instituţiile care stau la baza Republicii şi alimentează în mod necugetat emoţii distructive şi periculoase." (Mitt Romney, senator al Partidului Republican)

 

 

Update ora 19:20 Se renumără voturile în Georgia

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger (republican) a spus, vineri, că voturile acordate în acest stat candidaţilor prezinenţiali vor fi renumărate, in cauza marjei prea mici, sub 2.000 de voturi, care îi departajează pe Joe Biden (situat pe primul loc) şi pe Donald Trump.

"Interesul faţă de scrutin trece graniţele statale. În acest moment, numărătoarea finală din Georgia are implicaţii uriaşe pentru întreaga ţară", a explicat Raffensperger.

Georgia contribuie cu 16 electori la Colegiul electoral federal.

Update ora 19: Donald Trump contestă deja victoria lui Joe Biden. Replica democratului: "Cine încalcă legea este escortat afară din Casa Albă"

De altfel, echipa de campanie a lui Donald Trump a avertizat că "Georgia se îndreaptă spre renumărare" şi a confirmat că va contesta victoria lui Joe Biden, anunţ care a determinat reacţia promptă a taberei democrate.

Update ora 16: Joe Biden preia conducerea în Pennsylvania iar, dacă va câştiga aici, va fi 'game over' pentru Donald Trump

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump preşedinte ales
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close