UPDATE 14.25 - Atanasie Stănculescu a declarat, miercuri, la ieşirea de la Parchet, că a fost înştiinţat doar că s-a redeschis dosarul. La venirea la ICCJ, generalul spusese că este suspect.
Avocatul lui Stănculescu a declarat că s-a redeschis urmărirea penală in rem în acest dosar, iar suspecţi sunt cei cărora li s-a spus acest lucru, nu şi generalul Stănculescu.
___________________________________
Ştirea iniţială 14.01Generalul Victor Atanasie Stănculescu a ajuns, miercuri după-amiază, la Parchetul general, în dosarul Mineriadei.
Stănculescu a declarat că a fost chemat în calitate de suspect, iar la vremea violenţelor se afla în Germania, deci nu putea coordona intervenţia în forţă asupra manifestanţilor.
Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost pus şi el sub urmărire penală în dosarul Mineriadei.
Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.
100 de oameni au murit şi peste 1300 au fost răniţi în violenţele din 13-15 iunie 1990. Principalii pioni care ar putea fi acuzaţi în acest dosar sunt:
1. ION ILIESCU: propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase
2. VIRGIL MĂGUREANU: genocid, supunerea la tratamente neomenoase, distrugerea, însuşirea sau jefuirea unor valori culturale
3. CHIŢAC MIHAI, DIAMANDESCU CORNELIU, PETER PETRE, DOBRINOIU VASILE, STĂNCULESCU VICTOR-ATANASE, DUMITRESCU EMIL şi BÂTLAN DUMITRU: tratamente neomonoase, distrugerea, însusirea sau jefuirea unor valori culturale, omor calificat