Antena 3 CNN Actualitate România, sub asaltul valului de praf saharian: Efectele spectaculoase se văd şi din satelit!

România, sub asaltul valului de praf saharian: Efectele spectaculoase se văd şi din satelit!

O masă de aer cu praf saharian traversează România, iar imagini spectaculoase au fost surprinse în mai multe zone din ţară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   10:02

Specialiştii spun că praful va putea fi observat în anumite zone din ţară şi în intervalele în care va ploua.

"Încă de ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă spre Peninsula Balcanică şi România. Într-adevăr, au fost observate concentraţii destul de mari de praf pe sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentraţii destul de mari în zona Mării Mediterane.

Concentraţii de praf au ajuns şi deasupra teritoriului ţării noastre, începând cu noaptea trecută, iar în această dimineaţă, masă de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României, Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continure particule de praf în suspensie, iar ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat şi cu aceşti aerosoli, particulele acestea pline de praf şi au căzut la suprafaţă sub forma unor depuneri de praf roşiatic cărămiziu şi am observat cu toţii acest fenomen", a precizat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu praful saharian depus pe maşini.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Cred că este al patrulea epidos în această primăvară în care avem transport de praf spre ţara noastră. Toată această situaţie a fost determinată de un ciclon care s-a format în Marea Mediterană, a favorizat transportul de praf dinspre Sahara, Libia şi foarte rapid şi către Peninsula Balcanică şi România.

În continuare, acest praf saharian se va deplasa, aşa cum s-a şi specificat în comunicat, către nord-est, iar după-amiază această masă de aer va părăsi aria geografică a ţării noastre. Practic, dinspre vest, va pătrunde o masă de aer ce nu va mai avea particule de praf", a explicat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

Posibil să fie cea mai mare concentrație de praf saharian din 2018 și până în prezent.

Prognoza pentru următoarele zile

"Căt priveşte prognoza pentru următoarele zile, astăzi o vreme ceva mai bună faţă de ieri şi o încălzire semnificativă, pentru că avem circulaţia sudică dinspre Peninsula Balcanică şi o masă de aer mult mai caldă decât zilele trecute şi temperaturile ajung la 23-24 de grade, însă şi gradul de instabilitate atmosferică creşte treptat, astfel că spre după-amiază aşteptăm averse, descărcări electrice şi chiar intensificări de vânt în parte de vest, nord-vest a ţării, pe la munte, local prin centru, iar la noapte şi în partea de sud-est.

Ziua de mâine se anunţă din nou ploioasă în mai toate zonele ţării, cu menţiunea că în sud-estul ţării sunt aşteptate şi furturi", a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

×
Subiecte în articol: praf saharian nisip
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close