Un nou incident a avut loc la metrou, joi dimineata.
Un barbat ar fi lesinat, insa nimeni nu a reactionat. Totul s-a intamplat la doar o saptamana de la cumplita tragedie in care Alina Ciucu si-a pierdut viata.
Incidentul a fost povestit de o tanara, pe Facebook, aceasta atrăgând atenția că nimeni nu a învățat nimic din incidentul extrem de grav petrecut recent la stația de metrou Dristor.
"Metrorex – n-ai invatat nimic din tragedia de saptamana trecuta!!!
Joi 21 decembrie putin inainte de ora 9.00. Granitura de metrou nr. 2313, magistrala 2 Berceni- Pipera. Sunt in primul vagon langa a treia usa pe stanga.
In statia Aviatorilor un tanar aflat aproape de mine lesina. Cade efectiv din picioare inert.
Langa el un domn cu prezenta de spirit indeparteaza lumea din jur si incearca sa-l ajute. O tanara ii sare si ea in ajutor. METROUL SE AFLA IN STATIE CU USILE DESCHISE. Apas pe butonul SOS aflat in spatele meu. Oamenii striga “a lesinat cineva, nu inchideti usile, a lesinat cineva”. Nu se intampla nimic. Apas din nou de inca 2-3 ori pe butonul SOS. Din nou nimic. Apoi se aude conductorul “atentie se inchid usile”. Apas din nou si… USILE SE INCHID, METROUL PLEACA.
In tot acest timp, tanarul continua sa fie inconstient.
Metroul parcurge distanta dintre Aviatorilor si Aurel Vlaicu si la un moment dat se aude conductorul in difuzoare “agentul de paza sa se prezinte la vagonul 1, usa 3”. Deci butonul SOS nu era defect. Doar ca a fost ignorat pur si simplu pana cand conductorul a considerat de cuviinta sa-l bage in seama.
Pana cand metroul a ajuns in statia Aurel Vlaicu tanarul si-a recapatat cat de cat constiinta, a reusit cu ajutorul celor doi care incercau sa-I acorde primul ajutor sa se ridice in sezut desi in mod evident continua sa se simta foarte rau. Cand metroul a oprit in statie a fost sustinut in asa fel incat sa poata sta in picioare ca sa poata fi condus pe peron.
In statie vine conductorul care intreaba ce s-a intamplat, ii raspundem revoltati dar intr-o maniera cat se poate de civilizata avand in vedere conditiile ca cineva a lesinat atunci cand metroul se afla in statia precedenta si-l intrebam de ce a ignorat strigatele si mai ales apasarea repetata a butonului SOS. De ce a plecat din statie? Daca e consistent ca pentru omul ala cele cateva minute in care a stat inconsistent intr-un vagon aglomerat, fara posibilitatea de a solicita asistenta medicala puteau insemna diferenta dintre viata si moarte. Raspunsul? Siderant, pe un ton de un miserupism incredibil (scuzati expresia neacademica, nu-mi vine alta in minte acum): “pai vad ca si-a revenit…”.
Agentul de paza ne spune ca butonul SOS pe care am apasat nu are microfon si difuzor si ar fi trebuit folosit cel dintre vagoane ca sa poata stii si ei ce s-a intamplat. Doar mie mi se pare ca sfideaza logica? Actionarea unui buton SOS FUNCTIONAL este deliberat ignorata pentru ca nu se putea identifica imediat cauza actionarii lui. Desi cauza putea fi oricare: o situatie medicala de urgenta ca in acest caz sau poate un psihopat care punea viata si integritatea celorlalti in pericol, un atac terrorist… orice.
Concluzia mea este ca:
• Nu exista niciun fel de proceduri/protocoale pentru cazuri de urgenta la metrou iar daca exista acestea sunt ori gresite ori ignorate de personal.
• Ca instructiune suplimentara pentru calatori: in caz ca va vine ideea sa lesinati in metrou sau sa aveti orice alta urgenta medicala sau nu, faceti-o doar in apropierea butoanelor SOS prevazute cu microfon si difuzor, celelalte sunt doar de décor.
Postarea mea va fi urmata de o sesizare oficiala catre Metrorex, sper ca situatia sa fi fost raportata deja de catre personal (conductor si agent de paza) insa nu stiu de ce am o umbra de indoiala.
Ma indoiesc deasemenea ca reclamatia oficiala va avea vreo finalitate, de aceea cred ca e potrivit sa impartasesc experienta aici in asa fel incat s-o afle cat mai multi dintre cei care merg zilnic cu metroul
Si nu in ultimul rand, mi-as dori sa pot afla cum se simte tanarul de azi dimineata. Sper ca si-a revenit si e bine", a povestit tânara.