Departamentul pentru Securitate Interna poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru tarile considerate a fi "o amenintare iminenta pentru securitatea nationala".
Noul proiect de lege ar cere insa suspendarea programului in cazul statelor care "nu fac continuu schimb de date privind terorismul si calatoriile in strainatate" cu SUA, daca nu raporteaza in 24 de ore pasapoartele pierdute sau furate si daca nu isi verifica "toti pasagerii care calatoresc cu avionul" prin intermediul bazelor de date ale Interpol.
In plus, toate tarile incluse in programul Visa Waiver vor trebui sa introduca pasapoarte electronice cu cipuri biometrice pana la 1 aprilie 2016.
Legea ar cere Departamentului pentru Securitate Interna sa redacteze un raport, in 30 de zile, pentru a identifica statele "cu risc ridicat", in vederea posibilei lor suspendari din program.
"Asa cum au aratat atacurile groaznice de la Paris (de la' 13 noiembrie - n.r.), organizatii teroriste precum ISIS (Statul Islamic - n.r.) cauta orice oportunitate de a exploata ospitalitatea unei natiuni", a spus Candice Miller, cea care a introdus aceasta lege.
Dezbaterea privind programul Visa Waiver a inceput dupa atacurile asupra revistei Charlie Hebdo din ianuarie de la Paris, cand Dianne Feinstein, o proeminenta senatoare a Partidului Democrat aflat la putere, a spus ca statele incluse in acest program sunt "Calcaiul lui Ahile al Americii".
Departamentul pentru Securitate Interna a precizat atunci pentru EUobserver ca vrea sa vada mai multe controale la frontierele Spatiului Schengen si un mai bun schimb de informatii intre statele membre ale UE.
Potrivit DHS, 5.000 de "luptatori straini" se afla in Europa.
Statele membre ale Uniunii Europene au incheiat vineri, la Bruxelles, un acord pentru a depasi ultimele divergente cu Parlamentul European privind PNR, un nou instrument care ar permite urmarirea pasagerilor companiilor aeriene in cadrul luptei impotriva terorismului.
Programul Visa Waiver, lansat in 1986, vizeaza 38 de tari, intre care si statele membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Poloniei si Romaniei.