Antena 3 CNN Actualitate Social Sprijin pentru victimele violenței sexuale. Cui se pot adresa persoanele abuzate

Sprijin pentru victimele violenței sexuale. Cui se pot adresa persoanele abuzate

1 minut de citit Publicat la 20:49 24 Iul 2015 Modificat la 20:49 24 Iul 2015
femeie.jpg
Foto: Agerpres
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen oferă un serviciu de consiliere pentru victimele violenței sexuale. Lansat în 2014, acesta este singurul serviciu gratuit din România destinat special supraviețuitoarelor acestei forme de violență.

Serviciul include:

Informare și consiliere online pe platforma aleg-romania.eu care funcționează ca un helpline și se poate accesa de oriunde din țară și din străinătate. Pot fi lăsate și mesaje offline.

Asistență și reprezentare juridică si decontarea cheltuielilor medico-legale la nevoie

Consiliere psihologică individuală și de grup (doar la sediul din Sibiu)

Caravana informativă  "Corpul meu îmi aparține" care derulează sesiuni educative cu rol de prevenire în licee și grupuri școlare, precum si sesiuni de conștientizare pentru specialiști cu rol în intervenție: polițiști, asistenți sociali ai primăriilor și direcțiilor de asistență socială, medici și psihologi.

Până în prezent, peste 120 de persoane din toată țara au beneficiat de asistență. Peste 700 de tineri din județele Sibiu, Mureș și Brașov au fost informați cu privire la cauzele și manifestările violenței sexuale, precum și ce pot face ei pentru a preveni violența sexuală, cu ajutorul unor filme educative si a ghidului "Violența sexuală – recunoaște, evită, descurajează, ajută" (disponibile pe site-ul proiectului aleg-romania.eu).

Așa cum am văzut și în cazul fetei de la Vaslui, re-victimizarea este frecventă pe parcursul demersurilor legale. Fetele violate sunt adesea blamate pentru abuzul suferit, presate să își retragă plângerea, iar legea nu le conferă o protecție reală față de agresori și familiile acestora care adesea le hărțuiesc și le amenință. De aceea, serviciile de suport sunt extrem de necesare și ele ar trebui să fie disponibile in fiecare județ.

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen a dezvoltat o rețea de 15 ONG-uri sub denumirea de Rupem tăcerea despre violenta sexuală care include și alți furnizori de servicii sociale.

×
x close