Mihai Gâdea a prezentat, joi, la Sinteza zilei, înregistrări halucinante din dosarul întocmit de procurorul DNA Lucian Onea președintei Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
Înregistrările atașate la dosar redau discuțiile dintre doi șoferi de TIR care nu au absolut nicio legătură cu dosarul. Pe baza rechizitoriului întocmit de procurorii Lucian Onea și Cerasela Raileanu, Ana Maria Patru a fost trimisă în judecată pentru un pretins trafic de influență. Detalii, AICI.
"Lucian Onea merge în fața magistraților judecători în calitate de șef al unității de elită cu dosarul președintei Autorității Electorale Permanente și zice: 'acesta este rechizitoriul, este o mega-coruptă, iar dovezile le aveți atașate în aceste înregistrări. Sunt DVD-uri: 101 înregistrări'.
Dacă sunteți judecător și vine mult lăudata unitate de elită ei CD-urile și asculți sute de înregistrări? Nici vorbă. Te uiți în lucrare, 'scris de Lucian Onea' și zici: 'într-adevăr - corupta coruptelor de corupți'.
Numai că Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției face un lucru pe care jurnaliștii îl mai fac în momentul în care sunt liberi și vor să arate publicului chestiuni tari. Când e vorba de unitatea de elită de la Ploiești aproape oriunde pui degetul sare puroiul.
De data asta ceea ce sare eu cred că nu ați auzit niciodata așa ceva. În acele CD-uri erau niște înregistrări cu niște șoferi de TIR care vorbeau despre chiuloasă și despre o serie întreagă de lucruri care nu aveau nicio legătură cu cazul. Probabil nu auziseră în viața lor de Ana Maria Pătru", a explicat Mihai Gâdea.
Într-o altă înregistrare, unul dintre șoferii de TIR vorbește cu contabila firmei de transport la care lucrează.
"Există un fenomen vechi la DNA, perpetuat și din cauză că din nefericire judecătorii au acceptat ușor aceste lucruri. Se știe, de exemplu, că pornind de la propunerea de arestare preventivă a unei persoane se duce procurorul cu un dosar pe care îl cară grefierul cu căruciorul, deci cu zeci de mii de pagini, se duce cu niște stenograme în care se scrie orice și-n care apare că ai vorbit și ce n-ai vorbit știindu-se că în câteva ore în care un judecător de drepturi și libertăți trebuie să ia decizia dacă te arestează sau nu nimeni nu are timp să asculte o înregistrare.
Se limitează doar să se uite pe o stenogramă și la revedere. Mergându-se pe această practică procurorii de la DNA au învățat că dacă vin cu portbagajul de volume într-un dosar și ascund totul sub o grămadă de maculatură nimeni nu mai stă să verifice înregistrările, mai ales că în multe instanțe nici nu există practic aparatură de ascultare", a spus Răzvan Savaliuc, jurnalist Luju.ro.