Trei ore de panică și dezorganizare, oameni speriați de un animal, la rândul lui speriat, hăituit și, în cele din urmă, executat la zid - sunt imaginile care au șocat o lume întreagă.
Cea mai recentă reacție este cea a președintelui României. Klaus Iohannis s-a arătat scandalizat de incidentul de la Sibiu.
”Dacă vorbim de proceduri și ce impact are lipsa acestor proceduri nu pot să nu mă refer la acel incident din Sibiu care m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și..pur și simplu e împușcat. Cum e posibil să existe ISU, POliția Locală, să se adune 50 de oameni la urs, efectiv, să strige toți pe acolo și...în final..în loc să vină cu o pușcă cu tranchilizante, ursul e împușcat, că poate e periculos”, a spus Klaus Iohannis.
”Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiți și dezorganizați să avem acolo, doi trei oameni pregătiți pentru așa ceva, care ar fi intervenit în liniște, fără panică”, a spus Iohannis.
”Pentru a preveni emoții inutile, negative și puternice este nevoie de proceduri”, a mai spus Iohannis.
Lla rândul său, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat că va sesiza Inspectoratul General de Poliţie Sibiu, în vederea demarării unei anchete care să stabilească în mod clar condiţiile în care a fost ucis exemplarul de urs, apărut pe străzile din Sibiu.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, se va solicita Direcţiei Sanitar Veterinare o analiză referitoare la starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş.
Personalități, vedete, dar și oameni obișnuiți au reacționat după incidentul destul de grav petrecut la Sibiu. Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti a anunţat pe pagina sa de Facebook că va organiza vineri seara un protest, în Piaţa Mare din Sibiu, şi va cere demisia autorităţilor ce au luat decizia de a ucide ursul care s-a plimbat miercuri prin oraş.
"În numele ursuleţului ucis cerem autorităţilor să îşi dea demisia. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crimă, comisa împotriva unui animal nevinovat, protejat. În cinci ani în Sibiu s-au comis trei astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conştiinţa civică haideţi să cerem demisia în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a treia oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise", se arată în apelul postat pe Facebook.
Până în prezent, 625 de persoane au anunţat că sunt interesate de acest protest.
Iar incindentul a avut ecouri și peste granițe.
O echipă a Antenei 3 a făcut un experiment inedit. Jurnaliștii au intrat în cușcă cu niște urși de vârsta și talia celui împușcat la Sibiu.
Președintele Asociației „Milioane de prieteni“, Cristina Lapis, a vorbit, în exclusivitate la ''Sinteza zilei'', despre cazul care a revoltat o țară întreagă.
''Nu știu cine a dat ordinul de împușcare, dar sunt revoltată de disprețul pentru viață al unor oameni care trebuia să o protejeze. Pentru că e un dispreț față de un patrimoniu natural de valoare estetică, științifică, naturală (...). Ceea ce mă miră este că s-a creat o panică generală, se striga, se urla, când erau jandarmi care în timpul acesta pozau ursul - deci nu le era așa de frică. Ursul a fost executat ca la zid și asta a avut un impact internațional extraordinar pentru prestigiul României. Dacă s-ar fi respectat legea de protecție a animalelor în această țară nu ar mai fi fost nici animale omorâte, nu ar mai fi fost nici cazul Ionuț și nu s-ar m-ai fi întâmplat nici multe din lucrurile astea'', a spus Cristina Lapis.