Propunerea legislativă prin care publicitatea explicită pentru medicamente este interzisă a fost adoptată luni de Senat, cu 100 de voturi pentru şi şapte împotrivă, în calitate de Cameră decizională, potrivit
Agerpres.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea şi pentru modificarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în calitatea de primă cameră sesizată.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum şi modificarea Legii audiovizualului în sensul interzicerii publicităţii explicite pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de radio şi televiziune, a publicităţii pentru farmacii care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.
'Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului. (...) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente', se arată în propunerea legislativă iniţiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru.
Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă considerând că propunerile de interzicere a publicităţii pentru produsele medicamentoase şi pentru farmacii nu ţin seama de unele aspecte din directivele europene pe care România şi-a asumat răspunderea să le transpună în legislaţia internă.
Raportul Comisiilor raportoare din Senat, de cultură şi sănătate publică, a fost de respingere, dar plenul nu a fost de acord cu acest punct de vedere adoptând proiectul de lege în forma iniţiatorului.